Zatiahnuté, dažďové prehánky
12°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Assange sa po troch rokoch dostane z ekvádorského veľvyslanectva
Zdielať na

Assange sa po troch rokoch dostane z ekvádorského veľvyslanectva

LONDÝN / Obvinenia voči zakladateľovi WikiLeaks Julianovi Assangeovi budú na budúci týždeň, čiže po piatich rokoch, premlčané. Assange strávil viac ako tri roky na ekvádorskom veľvyslanectve v Londýne, aby sa vyhol vydaniu do Švédska, kde ho chceli stíhať pre údajné znásilnenie.

Julian Assange očakáva, že ho na budúci týždeň prestanú stíhať pre sexuálny útok. Po piatich rokoch sa podľa švédskych zákonov skutky premlčali, píše portál the Telegraph.

"Švédska vláda súhlasila v priamych rozhovoroch s Ekvádorom, aby preskúmala možnosť všeobecnej dohody o právnej pomoci v trestných veciach," povedal švédsky minister spravodlivosti Morgan Johansson.  

Trojročné náklady na pobyt Assangea na ambasáde sa vyšplhali na bribližne 12 miliónov libier.

Bojí sa USA

Súd vo švédskom Štokholme v júli potvrdil zatykač vydaný na Assangea pre podozrenie zo sexuálnych prečinov, ktorých sa mal dopustiť vo Švédsku. Na základe medzinárodného zatykača Assangea koncom roka 2010 zadržali v Londýne.

Po prepustení na kauciu a neúspešnej snahe zabrániť vydaniu do Švédska našiel útočisko na zastupiteľskom úrade Ekvádora. Assange sa obáva, že Švédi konajú pod nátlakom USA, ktoré sa mu chcú pomstiť za zverejnenie tajných dokumentov z prostredia americkej diplomacie.Mal obavy, že Švédsko by ho vydalo do USA.

Toto je ekvádorská ambasáda, kde Assange prebýva viac ako tri roky:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy