Jasno
11°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Pápež vyzval na ústretovosť voči rozvedeným katolíkom a ich deťom
Zdielať na

Pápež vyzval na ústretovosť voči rozvedeným katolíkom a ich deťom

VATIKÁN / Duchovní by mali ústretovejšie pristupovať k rozvedeným katolíkom, ktorí znovu vstúpia do zväzku manželského. Vyhlásil to pápež František, podľa ktorého by s týmito ľuďmi nemala cirkev zaobchádzať ako s exkomunikovanými. Hlava katolíckej cirkvi tak dala nemalému počtu veriacich nádej na to, že sa budú môcť zúčastňovať cirkevných obradov ako je prijímanie, ktoré im doteraz kňazi odopierali.

"Ľudia, ktorí uzavreli nový zväzok po zrušení svojej sviatosti manželskej, nie sú vôbec exkomunikovaní, a v žiadnom prípade by sa s nimi nemalo takto zaobchádzať. Vždy budú patriť k cirkvi," povedal František podľa agentúry AP počas svojej prvej generálnej audiencie po letnom oddychu.

Blaho a spása

Pápež síce uznal, že cirkev pristupuje k rozvodu ako porušeniu sviatosti manželskej a nový zväzok je cirkevným učením odsudzovaný, duchovní by ale podľa neho mali predovšetkým "dbať o blaho a spásu ľudí".

SITA

Len keď budú rozvedení a znovu zosobášení ľudia akceptovaní cirkvou, budú podľa neho môcť skutočne vychovávať svoje deti v kresťanskej viere. Cirkevní činitelia by "nemali sťažovať týmto deťom už tak dosť náročnú situáciu, v ktorej žijú. Počty takýchto detí a mladých ľudí sú nanešťastie naozaj veľké," povedal pápež.

Stretnutie

Znovu zosobášenie katolíci už počas minuloročnej zimnej synody (zhromaždenie biskupov) o rodine dúfali, že sa zmení prístup. Vtedy k tomu ale nedošlo. Podobné mesiac trvajúce zhromaždenie bude i tento rok. Pápež by podľa AP mohol so zrušením zákazu prijímania ľudí žijúcich v druhom manželstve prísť práve na ňom.

Pápež vyzval k ústretovosti voči rozvedeným katolíkom, pozrite si video:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy