Skoro jasno
14°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Pápež František kritizuje prístup k utečencom, varuje pred xenofóbiou
Zdielať na

Pápež František kritizuje prístup k utečencom, varuje pred xenofóbiou

TURÍN / Pápež František v nedeľu počas omše na turínskom námestí Piazza Vittorio kritizoval prístup k utečencom na starom kontinente a varoval pred xenofóbiou a strachom z budúcnosti. Žiada viac porozumenia pre situáciu migrantov.

Hlava katolíckej cirkvi pripomenula v tejto súvislosti históriu vysťahovalectva z talianskeho Piemontu, ktorej súčasťou boli i jeho predkovia. Starí rodičia najvyššieho predstaviteľa katolíckej cirkvi žili až do roku 1929 práve v Turíne, odkiaľ sa potom vysťahovali do argentínskeho hlavného mesta Buenos Aires, informoval rakúsky verejnoprávny rozhlas ORF.

"Imigrácia prináša konkurenčný boj, no nemožno obviňovať imigrantov, pretože sú obeťami nerovnosti, vojen a súčasnej ekonómie. Človeku sa chce plakať nad scénami z posledných dní, keď sa s ľudskými bytosťami zaobchádza ako s tovarom," povedal František.

Pápež vyzval veriacich, aby sa nenechali ochromiť strachom z budúcnosti a neuchyľovali sa do spoločenských foriem, ktoré cudzincov namiesto prijatia vylučujú.

Turínske plátno

Najvyšší predstaviteľ katolíckej cirkvi sa predtým modlil v miestnej katedrále pred Turínskym plátnom, ktoré je tu mimoriadne vystavené od 19. apríla do 24. júna.

Pápež si na niekoľko minút sadol pred plátno, ktoré je uložené v špeciálnej ochrannej sklenenej vitríne, a modlil sa. Následne položil na vitrínu ruku a bez slova odišiel.

Pápežova cesta

František patril medzi posledných zo stoviek tisícov ľudí, ktorí sa tento rok prišli na rubáš, v ktorom bol údajne pochovaný Ježiš Kristus. urínske plátno je vystavené od 19. apríla, verejnosť si ho môže pozrieť do 24. júna.
Podľa skeptikov je Turínske plátno falošnou relikviou vyrobenou v stredoveku.

V programe dvojdňovej návštevy Turína figurujú aj stretnutia pápeža Františka s mladými delikventami, migrantmi a bezdomovcami.

Takto to v sobotu vyzeralo na bratislavskej demonštrácii proti prílivu utečencov do Európy. Pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy