Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Kauza Bezák prerástla hranice Slovenska, tvrdí odborník na Vatikán
Zdielať na

Kauza Bezák prerástla hranice Slovenska, tvrdí odborník na Vatikán

BRATISLAVA / Svätá stolica prišla s novým stanoviskom ku kauze odvolaného arcibiskupa Róberta Bezáka. Podľa cirkevného analytika Imricha Gazdu to vdýchlo nový impulz, keďže ani pápež, ani Štátny sekretariát bežne nezasielajú vysvetľujúce dokumenty.

Gadza upozornil, že stanovisko Svätej stolice je reakciou na nedávne vyjadrenie kardinála Miloslava Vlka, hoci jeho meno priamo nespomína.

"Pred niekoľkými týždňami jeho vyjadrenia zapĺňali stránky novín - no menej je niekedy viac. Najmä v citlivých prípadoch, akou kauza Bezák nesporne je, treba obzvlášť zvažovať, nielen čo sa povie, ale aj kedy a ako. Po mediálnej ofenzíve sa kardinál teraz ocitá v defenzíve. Bude zaujímavé sledovať, aká bude jeho reakcia," uviedol Gazda.

Stanovisko vatikánskeho Štátneho sekretariátu prišlo podľa analytika v čase, keď už polemika okolo vyjadrení kardinála Vlka utíchla. Spoločnosť už upriamila pozornosť na iné témy.

Gazda ale podotkol, že to nie je ojedinelý prípad, kedy Vatikán zareagoval nečakane.

"V októbri 2012 zaslal list predsedovi KBS Stanislavovi Zvolenskému priamo pápež Benedikt XVI. Zdôrazňoval v ňom, že sa starostlivo a vecne oboznámil s celým prípadom. Dôkladné skúmanie a objektívne posúdenie potvrdzuje aj najnovšie stanovisko," konštatoval analytik.

Za hranice

Oba listy sú podľa neho jasným dôkazom, že dianie okolo Róberta Bezáka prerástlo našej hranice. "Ide o neštandardný prípad, pričom vo Vatikáne veľmi pozorne sledujú polemiku, ktorú vyvolal na Slovensku a v Česku," dodal.

Dôkazom toho sú slová o nevydávaní pápežského dekrétu v prípade odvolania biskupa. "Od kompetentnej cirkevnej autority tieto slová zazneli prvýkrát až po tom, čo sa médiá chytili slov kardinála Vlka o jeho neexistencii," povedal.

Nepotrebný dekrét

Štátny sekretariát Svätej stolice vydal v pondelok stanovisko, podľa ktorého na odvolanie trnavského arcibiskupa Róberta Bezáka nebol potrebný dekrét, ako tvrdil český kardinál Miloslav Vlk. Zdôraznila, že Bezák bol odvolaný po dôkladnom skúmaní.

Svätá stolica v stanovisku spresňuje, že stretnutie Bezáka s pápežom malo výlučne súkromný účel. Odvolaného arcibiskupa prijala hlava kresťanskej cirkvi spolu s kardinálom Vlkom.

Odvolaný v roku 2012

Svätý Otec Benedikt XVI. odvolal arcibiskupa Róberta Bezáka z pastoračného riadenia Trnavskej arcidiecézy 2. júla 2012. Rozhodol sa tak na základe apoštolskej vizitácie, ktorá sa uskutočnila od 22. januára do 1. februára 2012.

V decembri 2013 Bezák opustil Slovensko a presťahoval sa do talianskeho Bussolenga. Od decembra 2014 sa opäť zdržiaval na Slovensku. Pápež František 10. apríla prijal Bezáka na audiencii.

Hlava katolíckej cirkvi hovorila s odvolaným arcibiskupom, pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy