Jasno
Bratislava
Jozef
19.3.2024
Českí radikáli roztrhali v Bratislave vlajku EÚ, ďalší zbili Arabov
Zdielať na

Českí radikáli roztrhali v Bratislave vlajku EÚ, ďalší zbili Arabov

BRATISLAVA / Dvaja priaznivci krajnej pravice z Karlových Varov roztrhali v sobotu na bratislavskej demonštrácii proti prílivu utečencov do Európy vlajku Európskej únie. Vlajku EÚ im nad hlavami podali slovenskí radikáli a vyzvali ich, aby ju spálili, pretože v Českej republike to nie je trestný čin. Informácie priniesli viaceré české aj zahraničné médiá.

Česi nakoniec vlajku len roztrhali. Demonštrácia mala neskôr dohru, lebo kvôli niektorým chuligánom museli byť prerušené medzinárodné cyklistické preteky.

"Prišli sme podporiť túto akciu. Nechcem, aby Európu zaplavili prisťahovalci," povedal český účastník Petr pre české médiá.

Medzi niekoľkými tisíckami krajne pravicových demonštrantov z celého Slovenska a Česka sa nachádzali aj futbaloví priaznivci z Brna a Ostravy.
"Som proti prisťahovalcom, islamu a celkovo proti tomu, čo sa deje v Európe," citoval portál Novinky.cz. Karola. Ten držal transparent s preškrtnutým slovom "islam".

Takto to v sobotu vyzeralo v uliciach Bratislavy . Pozrite si reportáž:

Kontroverzný Kotleba

České médiá pripomenuli, že jedným z hlavných rečníkov na zhromaždení bol predseda Banskobystrického samosprávneho kraja Marián Kotleba. Vyhlásil, že do tejto situácie dostali Slovensko vlastizradcovia vo vláde a už nemožno ustupovať.

"Príslušníkov našich mierových jednotiek by sme mali poslať do Talianska, aby pomohli strážiť hranice (pred migrantmi)," vyhlásil Kotleba. Web iDNES.cz tiež pripomenul, že ide o politika, ktorý sa netají priazňou k vojnovému Slovenskému štátu.

Medzinárodná blamáž

S prejavom vystúpil tiež podpredseda českej Dělnickej strany sociální spravedlnosti Jiří Froněk. "Mnoho imigrantov trpí chorobami, ktoré tu neboli ani v stredoveku," vyhlásil.

Po skončení demonštrácie niekoľko desiatok radikálov napadlo divákov medzinárodnej cyklistickej súťaže City Down Hill, ktorá sa konala pod Bratislavským hradom, a preteky museli prerušiť, keď výtržníci vtrhli na trať. Polícia tam zatkla niekoľko agresorov.

Svetové médiá

Sobotnému pochodu proti imigrácii v Bratislave sa venovali aj zahraničné tlačové agentúry. Reuters informovala o 60 zadržaných ľuďoch a poškodení policajných áut demonštrantmi, ako aj o napadnutí divákov cyklistických pretekov.

Pochod bol zorganizovaný na sociálnej sieti Facebook. Bol zameraný proti kvótam ako spôsobu zvládnutia prílivu imigrantov do Európy. V Bratislave proti tomu protestovalo niekoľko tisíc ľudí, napísala agentúra AP.

Približne 300 demonštrantov napadlo divákov cyklistických pretekov a dostalo sa do potýčok s policajtmi. Preteky museli organizátori prerušiť, upozornila AP. Agentúra tiež citovala policajnú hovorkyňu Tatianu Kurucovú, podľa ktorej slovenská polícia zadržala niekoľko desiatok demonštrantov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy