Polojasno
20°
Bratislava
Anastázia
30.4.2024
Nevhodný dar pre pápeža: Kristus pribitý na kladive s kosákom
Zdielať na

Nevhodný dar pre pápeža: Kristus pribitý na kladive s kosákom

LA PAZ / Pápež František dostal na návšteve v Bolívii nečakaný dar od ľavicového prezidenta tohto chudobného juhoamerického štátu. Originálnymi gestami preslávený Evo Morales odovzdal Františkovi kríž štylizovaný do podoby kosáku a kladiva, symbolu komunizmu, pod ktorým bola katolícka cirkev v mnohých krajinách utláčaná. Politik sa tak dočkal ostrej kritiky zo strany klerikov aj domácej opozície.

Pápež pôsobil mierne zaskočený, keď mu Morales odovzdal sošku Ježiša Krista, ktorého ruky boli namiesto kríža rozpažené na masívnom kladive.

Následne vyšlo najavo, že ide o repliku diela jezuitského kňaza Luísa Espinala, ktorého v roku 1980 zavraždili príslušníci vtedajšej pravicovej diktatúry. Bolívijská vláda zdôraznila, že dar nemal žiadny politický motív.

Aj tak sa okolo kontroverzného daru rozpútala debata. 

"Vrcholom arogancie je používať boha, aby slúžil ateistickým ideológiám," reagoval na Twitteri španielsky biskup José Ignácio Munilla. Bolívijská opozícia obvinila Moralesa, že sa chce chce opäť provokovať cirkev, s ktorou mal dlhé roky problémy.

Necítia sa pobúrení

Bolívijský vodca sa síce rezervovaným postojom k cirkvi netají, postoje pápeža Františka sú mu ale údajne blízke, pretože rovnako ako Morales, bráni chudobných. František sa k darčeku nevyjadril.

Vatikán naň zareagoval prostredníctvom hovorcu Frederika Lombardiho.  "Môžeme diskutovať o význame a využití toho symbolu, ale jeho pôvod je u Espinala a jeho zmyslom bol otvorený dialóg, nie špecifická ideológia," vyhlásil Lombardi, ktorého dar neurazil.

Pápežova návšteva Bolívie je plná kontroverzných momentov. Pozrite sa:

Najčítanejšie správy