Jasno
23°
Bratislava
Anastázia
30.4.2024
Pápež František v Bolívii popíjal čaj z koky
Zdielať na

Pápež František v Bolívii popíjal čaj z koky

LA PAZ / Pápež František dostal pri svojej návšteve Bolívie zaujímavú výslužku. Priamo na pristávacej ploche ho s objatím privítal prezident Evo Morales a na krk mu zavesil vlnené vrecúško, v ktorom obyvatelia Ánd zvyčajne nosievajú listy koky. Tie pomáhajú pri prekonávaní ťažkostí súvisiacich s vysokou nadmorskou výškou. Bylinný odvar z listov koky si pápež vychutnal už počas letu a vyhol sa tak prípadnej nevoľnosti.

Letisko v La Paz je najvyššie položeným letiskom na svete a František sa vypitím odvaru poistil, že mu v nadmorskej výške 3650 metrov nad morom nepríde nevoľno.

Koka je hlavnou zložkou kokaínu, no ľudia v Andách už stáročia žujú kokové listy a pijú čaj z koky, práve pre jej údajné zdraviu prospešné účinky, píše The Guardian

Zázračný nápoj

Letuška vysvetlila, že pápež, ktorý v mladosti prišiel o časť pľúc, vypil mix troch ingrediencií s názvom Trimate. Okrem koky nápoj obsahoval aj aníz a harmanček. Ukrátení neostali ani novinári na palube lietadla a aj oni nápoj vyskúšali.  

František tak z lietadla vystúpil bez najmenších problémov.

SITA

Nadšený dav

Hlava katolíckej cirkvi pricestovala do Bolívie z Ekvádoru, ktorý bol prvou zastávkou na jeho týždňovej apoštolskej ceste po Južnej Amerike. Na letisku v La Paz ho vítalo asi 4000 ľudí. Ďalšie desaťtisíce lemovali trasu, ktorou prechádzal pápežský konvoj.

Okrem prezidenta vzácneho hosťa pozdravili aj deti z 36 bolívijských domorodých kmeňov, oblečené v tradičných indiánskych odevoch. Dve z nich vzal František za ruku a spoločne s nimi odišiel z pristávacej plochy.

Väčšinu svojho pobytu strávi František v meste Santa Cruz, ktoré už leží v bezpečnej výške 416 metrov nad morom.

SITA

Pápež na cestách

Po Bolívii navštívi pápež František ešte Paraguaj, kam by mal pricestovať v piatok. Naspäť do Vatikánu sa má vrátiť v pondelok 13. júla.

Pápeža na letisku v La Paz vítal nadšený dav. Pozrite sa:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy