Polojasno
22°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Stále máme nádej, kým nebudeme mať istotu o MH370, hovoria príbuzní
Zdielať na

Stále máme nádej, kým nebudeme mať istotu o MH370, hovoria príbuzní

KUALA LUMPUR/SYDNEY / Ako na hojdačke emócií si v posledných dňoch pripadajú príbuzní cestujúcich a členov posádky malajzijského lietadla na linke MH370, ktorý vlani v marci bez stopy zmizol na trase z Kuala Lumpuru do Pekingu. Ich city rozvíril úlomok stroja, ktorý robotníci čistiaci pobrežie našli na ostrove Réunion a mohol by pochádzať z hľadaného Boeingu 777, napísala agentúra AFP.

Na francúzskom ostrove Réunion ležiacom v Indickom oceáne sa zišli odborníci, aby preskúmali dva metre dlhý kus trosiek, ktorý zrejme pochádza z krídla lietadla. Podľa expertov na letectvo a malajzijských oficiálnych činiteľov je tento nájdený diel takmer s istotou súčasťou Boeingu 777. A iný, ako ten malajzijský sa v súčasnosti nehľadá.

Skrsla nádej

Tento objav vyvolal nádej, že by konečne mohol vyriešiť záhadu okolo lietadla, ktoré zmizlo 8. marca 2014 krátko po štarte z Kuala Lumpuru. Odvtedy sa nenašli ani stopy po lietadle či 239 pasažieroch na jeho palube, a to napriek rozsiahlej pátracej akcii na hladine Indického oceánu aj pod ňou.

SITA

Niektorí príbuzní cestujúcich a členov posádky ale priznávajú, že majú veľmi zmiešané pocity. Bije sa v nich túžba všetko uzavrieť s nádejou, že by tí, ktorí na palube boli, mohli stále byť nejakým zázrakom nažive.

Stále dúfa

Sara Weeks, sestra Novozélanďana Paula Weeksa, ktorý v lietadle cestoval, hovorí, že sa jej prišlo zle, keď v televízii uvidela správy o nájdenom kuse trosiek.

"Neuplynie deň, aby som nepremýšľala o tom, čo sa vtedy stalo," povedala. "Na jednej strane dúfam, že je to ono, na druhej strane, nie. Myslím, že kým to človek nevie s istotou, stále v sebe chová nejakú nádej," dodala.

Malajzijčan G. Subramanian, ktorého syn S. Puspanatchan bol tiež na palube lietadla, hovorí, že mu zovrie srdce kedykoľvek, keď sa ho priatelia a príbuzní na syna spýtajú. "Dúfam, že budeme môcť potvrdiť, že je ten kus z MH370. Už chcem, aby sa táto záhada uzavrela," povedal, ale vzápätí dodal: "Stále ale dúfame, že je Puspanatchan nažive."

Kritika

Veľa príbuzných cestujúcich a posádky na palube lietadla ostro kritizoval nedostatočný spôsob, akým Malajzia katastrofu stroja zvládla. A niektorí spochybňujú aj terajšie správy o objave na ostrove Réunion.

"Nechceme už zase počúvať nejakých oficiálneho činiteľa, ako nám hovorí, že sú si na 99 percent istí. Chceme mať stopercentnú istotu," povedal čínsky príbuzný cestujúcich v spoločnom vyhlásení, ktoré zverejnili na sociálnej sieti Wechat.

SITA

Väčšina cestujúcich na palube lietadla pochádzala z Číny. Medzi nimi bol tiež syn, nevesta a vnučka Chung Siou-fanga, ktorý povedal: "Počet ľudí a množstvo vybavenia, ktoré do pátrania nasadili, je obrovský. A napriek tomu našli zatiaľ veľmi málo. A možno ani toto nakoniec nebudú trosky z toho lietadla. Pátralo po ňom toľko štátov a neobjavili nič. Tak ako to, že teraz zrazu niečo našli?," dodal Chung. "My príbuzní už ničomu neveríme," skonštatoval.

Malajzijčan Selamat Omar, ktorého 29-ročný syn cestoval v lietadle, vyzval vládu, aby pátrala po troskách oveľa "agresívnejšie". "Potrebujeme nájsť trup lietadla a v ňom telá. Kým toto nebudeme mať, budeme stále veriť, že je náš syn nažive, a nie mŕtvy," dodal Omar.

Emócie na hojdačke

Jacquita Gonzales, malajzijská manželka šéfa palubného personálu Patricka Gomesa, uviedla, že ju správa o možnom objavení kusu krídla rozhojdala emócie.

"Už to zase začalo. Stále sa pozerám na mobilný telefón, či nemám nové správy. Snažím sa zamestnávať inými vecami, zatiaľ čo stále čakám, až mi dajú vedieť niečo nové. Proste znovu čakáme, tak, ako predtým," uzavrela.

Príbuzní cestujúcich a pasažierov letu MH370 začali opäť dúfať, pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy