Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Rusko popiera narušenie gruzínskych hraníc
Zdielať na

Rusko popiera narušenie gruzínskych hraníc

MOSKVA / Ruské ministerstvo zahraničných vecí poprelo gruzínske obvinenia, že porušila zvrchovanosť umiestnením hraničných kameňov na okraji separatistického regiónu Južné Osetsko. S obvineniami prišiel minulý týždeň gruzínsky minister zahraničných vecí, podľa ktorého sa tak pod kontrolu Moskvy dostalo aj pásmo, cez ktoré prechádza medzinárodný ropovod Baku-Supsa.

"Informácie o posunutí hranice na gruzínskom území sú nepravdivé," vyhlásilo ruské ministerstvo.

Reagovalo tak na vyhlásenie Gruzíncov, v ktorom vyjadrili znepokojenie nad ilegálnym rozmiestnením značiek ruskými okupačnými silami.

Gruzínsko stratilo kontrolu nad Južným Osetskom a Abcházkom po vojne v roku 2008. Obe provincie s podporou Moskvy vyhlásili nezávislost, ktorú strážia silné vojenské oddiely ruských mierotvorcov.

Tí podľa vyhlásenia gruzínskeho ministerstva zahraničných vecí vztyčujú na juhu Južného Osetska hraničné znaky, z ktorých niektoré zasahujú až 1,5 kilometra do neobsadeného územia.

Ide o provokáciu

Pod kontrolu ruskej armády sa tak podľa Tbilisi dostala časť ropovodu Baku-Supsa, ktorý prevádzkuje ropná spoločnosť BP-Azerbaijan. Ropovod dlhý 830 kilometrov smeruje z azerbajdžanskej metropole Baku do terminálu Supsa na západnom gruzínskom pobreží. Jeho kapacita je 100 tisíc barelov ropy denne.

Pre umiestnenie hraničných značiek Rusko kritizoval aj predseda Európskej rady Donald Tusk. Podľa neho ide zo strany Moskvy o provokáciu. Rusi všetky obvinenia odmietajú.

Rusko nedávno ukázalo svoju sílu počas grandióznej prehliadky pri príležitosti osláv 70. výročia víťazstva sovietskej armády nad nacistickým Nemeckom. Pozrite sa:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy