Oblačno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Rusko chystá odvetu za predĺženie sankcií EÚ
Zdielať na

Rusko chystá odvetu za predĺženie sankcií EÚ

MOSKVA / Ministri zahraničných vecí krajín Európskej únie predĺžili ekonomické sankcie voči Rusku. Dôvodom je jeho účasť v ukrajinskej kríze. Rusko reaguje prípravou návrhu na možné predĺženie zákazu dovozu západných potravín.

Ministri zahraničných vecí predĺžili sankcie o šesť mesiacov, režim potrvá do januára 2016.

Rusofóbna lobby

Rusko tvrdo kritizuje predĺženie európskych sankcií, ktoré sú podľa Moskvy víťazstvom "rusofóbnej lobby" v Európskej únii. Ruské ministerstvo hospodárstva už začalo pripravovať návrh na možné predĺženie zákazu dovozu západných potravín, ktorý Moskva vyhlásila minulý rok v auguste ako reakcie na západné sankcie.

"Ministerstvo vypracováva návrhy na predĺženie účinnosti prezidentského nariadenia o zavedenia odvetných opatrení zo strany Ruskej federácie," uviedla agentúra TASS s odvolaním na ministrovho spolupracovníka.

Odveta

Proti rozhodnutiu ministrov zahraničia EÚ predĺžiť sankcie do konca januára budúceho roku ostro protestoval Kremeľ aj ruská diplomacia. Vláda pripravuje odvetné opatrenia.

Kremeľ v reakcii na predĺženie sankcií oznámil, že odpovie podľa princípu vzájomnosti. "Vždy sme dávali najavo, že v otázke sankcií platí princíp vzájomnosti, je to základ nášho prístupu," uviedol prezidentský hovorca Dmitrij Peskov.

Reštrikcie sú vraj neodôvodnené a nezákonné. "Rusko nikdy iniciátorom podobných krokov nebolo a nie je ani dnes," dodal Peskov.

Predĺženie embarga

Premiér Dmitrij Medvedev oznámil, že pripravuje žiadosť adresovanú prezidentovi Vladimírovi Putinovi o analogickom šesťmesačnom predĺžení ruského embarga na dovoz západného tovaru. V príprave je rovnako podľa premiéra uznesenie vlády s výpočtom komodít, ktoré budú ruským sankciám podliehať. Vypracovaním dokumentu bol poverený vicepremiér Sergej Prichoďko.

Deň výročia

Na predĺženie sankcií reagovala aj ruská diplomacia, podľa ktorej je tento akt "víťazstvom rusofóbnej lobby" v Bruseli. Za prejav cynizmu ruské ministerstvo zahraničia označilo skutočnosť, že predĺženie sankcií EÚ oznámila v deň 74. výročia útoku nacistického Nemecka na Sovietsky zväz.

Sankcie zakazujúce export určitých technológií do Ruska a obmedzujúci ruský prístup na finančné trhy spustila únia minulý rok v lete a rozšírila ich začiatkom septembra. Ich prípadné uvoľňovanie je naviazané na plnenie minských dohôd o prímerí, ktoré ale ani jedna zo strán konfliktu na Ukrajine nedodržuje. Pokiaľ by Európska únia sankcie nepredĺžila, skončila by ich platnosť koncom júla.

Pri nedávnej návšteve Ruska slovenský premiér Robert Fico kritizoval sankcie voči Rusku, pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy