Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Pri Studénke havarovalo Pendolino, dvaja mŕtvi
Zdielať na

Pri Studénke havarovalo Pendolino, dvaja mŕtvi

STUDÉNKA / Pri českom meste Studénka v Moravskosliezskom kraji sa zrazil vlak Pendolino s kamiónom. Vlak mieril z Bohumína do Františkových Lázní. Podľa najnovších inoformácií si zrážka vyžiadala dva životy, štyria ľudia sú ťažko zranení.

Jeden človek bol mŕtvy už v dobe, keď záchranári prišli na miesto, ďalšieho sa im nepodarilo oživiť. Veľmi vážne zranený je podľa agentúry ČTK strojvodca. Podľa hovorcu záchranárov Lukáša Humpla sú niektorí vážne zranení napojení na pľúcnu ventiláciu.

Kamión vošiel na prejazd v dobe, keď sa závory zatvárali. Potvrdil to hovorca Správy železničnej dopravnej cesty Jakub Ptačinský. Prejazd nemal len závory, ale aj kamerový systém.

Zostal stáť

"Podľa kamerového záznamu vošiel šofér kamióna na prejazd v dobe, keď svietili červené svetlá a padali závory. Zostal stáť v strede," povedal hovorca. Vzápätí do odstaveného nákladného auta s plechmi narazil vlak Pendolino smerujúci z Ostravy do Františkových Lázní.

Poľský šofér sedel v dobe nárazu vlaku v kabíne kamióna. Až po zrážke z nej v šoku vystúpil. Informáciu z dopoludnia, ktorá hovorila o úteku vodiča je mylná. Upresnil ju hovorca Ptačinský.

"Polícia zadržala šoféra kamiónu, ktorý podľa záznamov železnice spôsobil tragickú nehodu," informuje minister vnútra Milan Chovanec.

Pri nešťastí zomreli dvaja ľudia. "V oboch prípadoch to boli muži. Jeden zomrel okamžite, druhý počas nášho zásahu," dodal. Ďalších päť ľudí je podľa Humpla zranených ťažko, z toho traja sú stále v priamom ohrození života. Osem ľudí je zranených ľahko. "Toto sú konečné čísla, náš zásah na mieste už skončil," povedal. Zranení sú v nemocniciach v Ostrave, Novom Jičíne a Bílovci.

Linku na trati, po ktorej v stredu ide z Prahy do Ostravy vláda, musia České železnice nahradiť autobusmi.

Sobotka vyráža na miesto

Premiér Bohuslav Sobotka a ministri vnútra, zdravotníctva a dopravy sa pôjdu pozrieť na miesto nehody. Zvyšok vlády prevezú do Ostravy z Hranic na Morave autobusy. Povedal to hovorca vlády Martin Ayrer.

Pendolino, ktoré ide do Košíc, skončí v Hraniciach na Morave, všetci cestujúci budú prepravení autobusmi do Ostravy Svinova. Odtiaľ bude pokračovať na Slovensko iný vlak, píše český portál iDnes.cz.

Pozrite si video z miesta tragédie:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy