Oblačno
19°
Bratislava
Svetozár
16.5.2024
V Libanone zmizlo päť Čechov. Uniesli ich z taxíka, tvrdia miestne médiá
Zdielať na

V Libanone zmizlo päť Čechov. Uniesli ich z taxíka, tvrdia miestne médiá

BEJRÚT / Päť českých občanov zmizlo na východe Libanonu. Napísal to v sobotu s odvolaním sa na policajné zdroje miestny denník The Daily Star. Česi vo veku 25 až 47 rokov boli podľa denníka možno unesení. Polícia našla v opustenom aute batožinu s ich vecami.

Taxík, ktorého libanonský vodič je tiež nezvestný, našli podľa The Daily Star za svitania 300 metrov od vojenského stanovišťa pri meste Kafraja v západnej časti libanonského údolia Bikáa, čo je blízko sýrskych hraníc.

Na zmiznutie osôb upozornil otec taxikára, ktorý v noci nedorazil domov. V aute policajti našli české a libanonské peniaze, eurá a tri videokamery, ktoré zrejme patrili Čechom, napísal The Daily Star.

http://www.dailystar.com.lb/

Krízový štáb

Hovorkyňa ministerstva zahraničia Českej republiky Michaela Lagronová pre ČTK povedala, že ministerstvo dostalo informácie od miestnych bezpečnostných zložiek hovoriace o tom, že v údolí Bikáa bolo skutočne nájdené opustené auto, v ktorom bolo päť českćyh pasov, cennosti a kreditné karty.

Český zastupiteľský úrad v Libanone incident podľa hovorkyne preveruje. Totožnosť ľudí uvedených v pasoch ministerstvo zatiaľ nepozná, ani nevie, či sú pasy pravé. O 16:00 miestneho času situáciu prerokuje vytvorený krízový štáb, doplnila hovorkyňa.

Al-Káida

Podľa polície nezvestní Česi v posledných niekoľkých mesiacoch navštívili Libanon dvakrát. Prvýkrát to bolo 15. mája, krajinu potom opustili 1. júla. O týždeň neskôr prišli do Libanonu znova. Miesto, kde bol opustený voz nájdený, polícia zaistila a po nezvestných osobách pátra.

V marci 2011 zmizlo v údolí Bikáa za podobných okolností sedem Estóncov, ktorí si do Libanonu vyrazili na bicykloch. V zajatí boli 113 dní a oslobodení boli po zásahu libanonských špeciálnych síl. Ich únosci sa údajne hlásili k teroristickej sieti Al-Kájda.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy