Oblačno
21°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Reportér CNN vyskúšal tunel, ktorým ušiel drogový boss
Zdielať na

Reportér CNN vyskúšal tunel, ktorým ušiel drogový boss

ALMOLOYA DE JUAREZ / Reportérovi americkej televízie CNN sa podaril husársky kúsok. Nielenže ho pustili priamo k tunelu, ktorým v sobotu utiekol z prísne stráženej väznice Altiplano, drogový boss známy pod prezývkou El Chapo (Krpec), ale tunelom sám aj prešiel.

Z cesty, ktorú mexický drogový boss Joaquín Guzmán vymyslel, bol nadšený. Podrobne opísal každý jeden detail tunela.

"Veľmi ťažko sa tu dýcha. Je to samá špina a prach. Pozrite, toto je napríklad ventilačný systém," opísal reportér CNN Nick Valencia.

"Celý priestor je veľmi úzky. Čudujem sa, že takému chlapovi, ako je El Chapo stačil tento úzky tunel a nepotreboval viac miesta. A tu je niečo ako motocykel, ktorým sa El Chapo dostal von z väzenia," dodal Valencia.

Video z bezpečnostnej kamery

Mexická vláda zverejnila videozáznam, ktorý zachytáva sobotný útek drogového bossa Joaquína Guzmána z prísne stráženej väznice Altiplano. Na nahrávke z bezpečnostnej kamery je vidno, ako Guzmán niekoľkokrát prejde od svojej postele k priestoru s toaletou a sprchou. Potom sa skloní a zmizne dômyselne vybudovaným tunelom.

Malú dieru v podlahe, ktorou 58-ročný Guzmán prekĺzol z cely, na nahrávke nevidno. Skrýva sa totiž za nízkou prepážkou, ktorou je kúpeľňa oddelená od zbytku cely. Guzmán podľa mexických úradov využil "slepé miesto", ktoré je mimo dosah bezpečnostných kamier, aby bolo rešpektované súkromie väzňa. 

Záber z bezpečnostnej kamery na Guzmána v cele:

SITA

Prechádzka po cele

Podľa šéfa mexického úradu pre bezpečnosť Monteho Alejanda Rubida nebolo ani prechádzanie sa Guzmána po cele ničím podozrivým. "Je to prirodzené správanie sa väzňov, ktorí sú dlhodobo zadržiavaní v malom priestore," povedal Rubido na tlačovej konferencii.

Guzmán utiekol z väzenia už v roku 2001 a mexické úrady ho znova chytili až o 13 rokov neskôr. Útek je ranou pre vládu prezidenta Enriqua Peni Nietu, ktorú oceňovali za nekompromisný postup voči drogovým bossom.

Mexický minister vnútra Miguel Ángel Osorio už v pondelok prehlásil, že Guzmán mal nepochybne komplicov medzi dozorcami a ďalšími zamestnancami väznice neďaleko mexickej metropole.

Guzmán ušiel aj v roku 2001, našli po trinástich rokoch:

SITA

Po Guzmánovi, ktorého naposledy videli na bezpečnostnej kamere v sobotu o 20:52 miestneho času, už tretí deň pátrajú tisícky policajtov. Úrady zastavili lety z letiska Toluca, ktoré je najbližšie k väznici a zvýšili ostrahu na ostatných letiskách.

Vo väzbe je 22 zamestnancov väznice, ktorí sú podozriví, že ku Guzmánovmu úteku prispeli. Mexická vláda vypísala odmenu 3,8 milióna dolárov za chytenie drogového bossa.

Na zverejnenom videozázname je vidieť rovnako 1,5 kilometrov dlhý tunel, ktorým sa Guzmán dostal na slobodu:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy