Oblačno
15°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Sme európski preborníci v užívaní drog, ukázal prieskum
Zdielať na

Sme európski preborníci v užívaní drog, ukázal prieskum

BRATISLAVA / Užívanie drog je na Slovensku vážnym problémom, ktorý neustále narastá. Myslí si to 45,7 percenta respondentov, ktorí sa zúčastnili na prieskume agentúry IPSOS pre občianske združenie Slovensko bez drog. Výsledky prieskumu zverejnili v piatok pri príležitosti Medzinárodného dňa proti zneužívaniu drog a nezákonnému obchodovaniu s nimi.

Skoro 30 percent Slovákov si myslí, že drogový problém je potrebné okamžite riešiť a 17,7 percenta je presvedčených, že ak ešte narastie, tak sa už nebude dať riešiť. Liberalizáciu drog však ako spôsob riešenia Slováci odmietajú, pričom za najvhodnejšiu považujú prevenciu na školách, ktorá je podľa väčšiny nedostatočná.

Viac ako polovica opýtaných, 52 percent, sa vo svojom okolí nestretla s drogovým problémom, 45 percent má takúto skúsenosť vo svojom sociálnom okruhu. S problémom drogovej závislosti u blízkeho človeka sa stretlo 2,3 percenta Slovákov. Najrozšírenejší je názor, že drogový problém treba riešiť prevenciou na školách. Zastáva ho 36,8 percenta respondentov.

Trest smrti

Liberalizáciu drog podporuje len deväť percent obyvateľstva. Asi 20 percent je za uväznenie predajcov, ďalších 20 percent za uväznenie konzumentov a 8,8 percenta vidí ako riešenie trest smrti. Slováci sú podľa prieskumu ochotní podieľať sa na boji proti drogám. Ochotu pomôcť ako dobrovoľník vyjadrilo 46,5 percenta ľudí.

Občianske združenie Slovensko bez drog uvádza, že Slovenská republika "je na popredných priečkach spotreby drog v Európe". Podľa prieskumu agentúry ESPAD sú Slováci v celoživotnom užívaní nelegálnych drog na štvrtom mieste v Európe. Alarmujúcim problémom je skutočnosť, že vek, v ktorom sa začína s drogami na Slovensku, klesá hlboko pod hranicu 15 rokov.

Detská fakultná nemocnica varuje, že na sociálnych sieťach kolujú výzvy, na základe ktorých deti experimentujú s omamnými látkami a ohrozujú svoj život. Viac v reportáži:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy