Skoro jasno
15°
Bratislava
Oskar Gröning, účtovník z Osvienčimu, je vinný. Odsedí si štyri roky
Zdielať na

Oskar Gröning, účtovník z Osvienčimu, je vinný. Odsedí si štyri roky

LÜNEBURG / Nemecký súd v stredu uložil bývalému dozorcovi v nacistickom koncentračnom tábore Osvienčime Oskarovi Gröningovi štyri roky väzenia. Podľa agentúry DPA tak uznal jeho spoluvinu za zabitie 300 tisíc ľudí. Deväťdesiatštyriročný bývalý dobrovoľník jednotiek SS počas procesu priznal morálnu vinu. Prokuratúra žiadala trest odňatia slobody vo výške 3,5 roka, obhajoba zbavenia viny.

O tom, či Gröningov zdravotný stav umožňuje výkon trestu, musí ešte podľa DPA rozhodnúť štátne zastupiteľstvo. Predpokladá sa, že pokiaľ by skutočne do väzenia nastúpil, celé štyri roky by za mrežami nezostal. 

Prokuratúra totiž ešte pred vynesením verdiktu uviedla, že až 22 mesiacov z trestu by mohlo byť ako kompenzácia za prieťahy považovaných za odpykaných, pretože Gröninga bolo možné odsúdiť už v rámci vyšetrovania na prelome 70. a 80. rokov. Vtedajšie trestné konanie ale bolo zastavené. 

Podľa Efraima Zuroffa, riaditeľa jeruzalemskej kancelárie Centra Simona Wiesenthala, je rozsudok zaslúžený. "Dúfame, že to nemecké úrady povzbudí, aby stíhali ďalšie prípady," povedal Zuroff agentúre DPA.

"Tento prípad bol pre nás veľmi, veľmi dôležitý," dodal. Proces s Gröningom je považovaný za jeden z posledných s vojnovými zločincami z čias nacistickej éry.

Osvienčimský účtovník

Oskar Gröning v Osvienčime pôsobil od roku 1944. Obžaloba sa sústredila na takzvanú maďarskú akciu, v období medzi májom a júlom 1944, keď nacisti do vyhladzovacieho tábora transportovali viac ako 420 tisíc maďarských Židov. Z podielu na smrti 300 tisíc z nich sa obžalovaný zodpovedal.

SITA

Podľa prokuratúry, aj podľa svojho prehlásenia, sa Gröning nezúčastňoval priamo násilností. Pracoval na triedení batožiny a zaisťovaní cenností deportovaných väzňov a v evidencii. Médiá ho preto označujú za osvienčimského účtovníka.

Podľa obžaloby ale svojou prácou podporoval systematické vyvražďovanie. preto čelil obvineniu z napomáhania k trestnému činu.

Popieranie holokaustu

Gröning v rozhovoroch s novinármi povedal, že sa rozhodol o svojej minulosti verejne prehovoriť po tom, čo sa v poslednom čase stretol s popieraním holokaustu. Opakovane ale trval na tom, že on sám  sa žiadneho zločinu nedopustil.

Takto prebiehal súd s Oskarom Gröningom, pozrite si video:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy