Polojasno
12°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Rumunského premiéra Pontu obvinili z korupcie
Zdielať na

Rumunského premiéra Pontu obvinili z korupcie

BUKUREŠŤ / Rumunský protikorupčný prokurátor obvinil v pondelok premiéra Victora Pontu z korupcie, falšovania verejnej listiny, daňového úniku a prania špinavých peňazí, ktorých sa podľa neho dopustil pred ôsmimi rokmi, keď vykonával právnickú prax. Premiérovi zároveň zabavili aj časť majetku.

Ponta v nedeľu odstúpil z funkcie predsedu vládnej sociálnodemokratickej strany s odôvodnením, že chce dokázať svoju nevinu, pričom z postu premiéra, ktorý zastáva od roku 2012, odstúpiť odmieta aj napriek tomu, že ho na to vyzýva rumunský prezident Klaus Iohannis.

Ponta počas výsluchu odmietol odpovedať na otázky prokurátora. Už dávnejšie opakovane poprel, že by sa dopustil čohokoľvek protiprávneho.

Podozrivý premiér

Rumunská prokuratúra ešte v júni oznámila, že 42 ročný Ponta je podozrivý z konfliktu záujmov, prania špinavých peňazí a vyhýbania sa plateniu daní. Obvinenia sa týkajú obdobia, keď v rokoch 2007 až 2008 pôsobil v právnickej profesii.

Podľa prokurátorov vtedy prijal asi 50 tisíc eur od svojho priateľa Dana Sovu a čiastku následne zamaskoval 17 falošnými faktúrami, vykazujúcimi prácu pre Sovovu advokátsku kanceláriu. Neskôr sa ocitol v strete záujmov, keď Sovu dvakrát vymenoval za ministra, píše Romania Insider.

Boj proti korupcii

K intenzívnejšiemu boju s korupciou Rumunsko už niekoľko rokov nabáda Európska únia a úrady v poslednej dobe začali vyšetrovať mnoho prípadov, ktoré zasahujú do najvyšších stupňov politiky a biznisu. Od začiatku roku odsúdili niekoľko významných osobností, vrátane exministerky, sudcu a známych podnikateľov.

Protikorupčná prokuratúra okrem toho zahájila vyšetrovanie proti švagrovi premiéra Pontu, mediálnemu magnátovi Adrianovi Sarbuovi či proti vplyvnému starostovi jedne z bukurešťských štvrtí Marianovi Vanghelieovi.

Pre podozrenie z korupcie v marci odstúpil minister financií Darius Valcov. Z rovnakého dôvodu vo funkcii skončil aj predseda rumunského Úradu pre bezúhonnosť Horia Georgescu.

Nedávno súd obvinil ministra regionálneho rozvoja Livia Dragneu súdeného pre podvody a podplácanie s cieľom ovplyvniť hlasovanie, ktoré malo rozhodnúť o zosadení bývalého prezidenta Trajana Basescua v roku 2012.

Rumunský premiér má podľa prokuratúry čo vysvetľovať. Ani pre problémy s nohou nemôže vyšetrovanie ignorovať. Pozrite si video:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy