Polojasno
12°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Pacienti, ktorí prekonali ebolu, ju po vyliečení môžu prenášať ďalej
Zdielať na

Pacienti, ktorí prekonali ebolu, ju po vyliečení môžu prenášať ďalej

MONROVIA / Opätovný výskyt eboly v Libérii, ktorú už oficiálne vyhlásili za zbavenú epidémie, mohol spôsobiť pacient, ktorý epidémiu prekonal a stal sa prenášačom vírusu. Tvrdia to vedci, ktorí analyzovali genetickú sekvenciu vírusu získanú z tela sedemnásťročného chlapca, ktorý na ebolu zomrel minulý týždeň.

Chlapcov vírus sa nezhoduje s tými, ktoré sa stále vyskytujú v Guinei a Sierra Leone, je teda nepravdepodobné, že by sa ochorením nakazil v zahraničí.

"Pôvod tohto vírusu je libérijský," povedal Stuart Nichol z Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb. "Na základe chýbajúcich prípadov za niekoľko mesiacov nás to núti premýšľať o možnom prenose pohlavným stykom," dodal.

Nakazená priateľom

Posledný potvrdený prípad v krajine z marca tohto roku bol tiež podozrivo spojený s pohlavným prenosom, pretože vírus odobraný z pacientky Ruth Tugbah, ktorá zomrela, sa zhodoval s vírusom v spermiách jej priateľa, ktorý sa ebolou nakazil pár mesiacov predtým, než žena ochorela. Genetická informácia vírusu Ruth bola odlišná od najnovšieho prípadu, píše americký denník The New York Times

Gén vírusu v novom prípade sa najviac približuje vírusom, ktoré sa v krajine šírili minulý rok v júli a auguste, uviedol výskumný pracovník Michael R. Wiley. Ten letel minulý týždeň do Libérie aby pomohol s genetickou analýzou vírusu v libérijskom Inštitúte pre biomedicínsky výskum.

SITA

Vedci už preukázali, že vírus eboly môže prežiť až niekoľko mesiacov v určitých častiach tela, ktoré sú relatívne chránené od imunitného systému, napríklad semenníky, placenty a vnútorné časti oka. V štúdiách prípadov ľudí, ktorí prežili v Libérii a Sierra Leone, sa vedci snažia zistiť, ako často sa to stáva. Odborníci odporúčajú, aby tí, ktorí prežili, mali chránený pohlavný styk, kým nezistia viac.

Nové poznatky

Libérijskí úradníci a medzinárodní odborníci stále skúmajú ďalšie možnosti, ktoré by mohli vysvetliť nové poznatky, vrátane toho, že vírus existujúci v neznámom rezervoári predtým ako nakazil najmenej päť dedinčanov. Odborníci veria, že je to nepravdepodobné, aby sa vírus v posledných mesiacoch v tichosti šíril ďalej, keďže v krajine testovali ľudí a snažili sa dohliadať na nich.

Vzhľadom na to, že vírus v tropických horúčavách rýchlo degraduje - v priebehu niekoľkých hodín až dní, doktor Nichol tvrdí, že je nepravdepodobné, že ebola v prostredí prežila. Povedal, že podobnosť s inými vírusmi nájdenými u ľudí v Libérii v minulom roku vyvracia možnosť prežitia vírusu vo žijúcich živočíchoch.

Tajné pohreby

V nedávnom príklade používajú vedci gén vírusu z prípadov v Guinei. "Pomohlo nám to vrátiť sa späť a rozmotať to presne tak, ako sa to dostalo z jedného miesta na druhé," uviedol doktor Bruce Aylward zo Svetovej zdravotníckej organizácie.

SITA

Aylward povedal, že zatiaľ čo tajné pohreby a skryté hroby stále komplikujú hľadanie odpovedí v Guinei a Sierra leone, opýtaní sú schopní prepojiť nové ochorenia so známymi prípadmi a znížiť počet reťazcov prenosu.

Opätovný výskyt v Libérii dokazuje, že je potrebné byť ostražitý, uviedol doktor Aylward a dodal, že neverí, že ochorenie sa bude šíriť donekonečna. "Nemôžem to akceptovať, neprijímam to," povedal.

Ebola sa vracia. V Libérii ohlásili dva nové prípady, pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy