Jasno
21°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Útok v Lyone: Atentátnik poslal selfie s hlavou do Sýrie
Zdielať na

Útok v Lyone: Atentátnik poslal selfie s hlavou do Sýrie

LYON / Muž podozrivý zo spáchania teroristického útoku v priemyselnej zóne pri meste Lyon začal hovoriť s vyšetrovateľmi a priznal sa k zavraždeniu svojho šéfa. Jeho telo a hlava boli nájdené na mieste útoku.

Z prvých výsledkov vyšetrovania podľa agentúry AFP vyplývalo, že atentátnik si urobil selfie s odrezanou hlavou a zaslal ho cez mobilnú aplikáciu WhatsApp na kanadské telefónne číslo.

Podľa najnovších informácií vyšetrovatelia zistili, že snímka putovala síce na kanadské číslo, ale mužovi nachádzajúcemu sa v Sýrii.

Podľa informácií televíznej stanice i-Télé sa 35-ročný Yassin Salhi nepovažuje za teroristu. Pri bráne továrne na technické plyny sa vraj hlásil v piatok o 9:28 a počas nasledujúcich minút a mimo dosah bezpečnostných kamier zavesil hlavu šéfa na plot a vedľa nej umiestnil dve vlajky. Jednu čiernu a jednu bielu, s nápismi s vyznaním moslimskej viery. 

O 9:35 potom vrazil s dodávkou naloženou plynovými bombami do hangáru plného plynových a acetónových fliaš.

Hlava na plote

Obeťou vraždy bol Salhiho zamestnávateľ, podnikateľ Hervé Cornara. Jeho bezhlavé telo sa našlo v areáli a hlava na plote továrne. Pitva tela obete zatiaľ nepreukázala, kedy nastala smrť. Či pri dusení, škrtení alebo odrezaní hlavy, spresnili zdroje blízke vyšetrovaniu.

Francúzske médiá informovali, že Hervé Cornara by oslávil v nedeľu 55. narodeniny.

Salhiho po hneď po útoku v továrni Air Products hospitalizovali v nemocnici v Lyone a v piatok večer dali do cely predbežného zadržania. S vyšetrovateľmi začal spolupracovať až v sobotu večer, pričom uviedol aj okolnosti Cornarovej vraždy.

Tajná služba

Slahiho sledovala v roku 2006 tajná služba pre podozrenie z radikalizácie a napojenia s saláfistické hnutie.

Radikalizoval sa v prvých rokoch 21. storočia počas pobytu v meste Pontarlier v kraji Doubs, keď bol v kontakte s mužom podozrivým z účasti na príprave atentátov, ktoré teroristická sieť al-Káida spáchala v Indonézii. Jeho radikalizáciu a zmenu správania potvrdili aj výpovede jeho susedov a iných ľudí, s ktorými býval v pravidelnom kontakte.

Tragédia sa stala v piatok v popoludní. Podľa analytikov išlo o pomstu:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy