Oblačno
13°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Pästný súboj na mierových rokovaniach: Jemenčania sa ohadzovali topánkami
Zdielať na

Pästný súboj na mierových rokovaniach: Jemenčania sa ohadzovali topánkami

ŽENEVA / Mierové rozhovody o Jemene v Ženeve sprevádzalo hádzanie topánok a pästné súboje medzi predstaviteľmi a stúpencami znepriatelených strán. Podľa agentúr sa incident sa odohral na tlačovej konferencii zástupcov povstaleckých šiitov, ktorú narušili ich odporcovia.

Potýčka vypukla potom, čo juhojemenská aktivistka hodila topánku na šéfa šiitskej delegácie. Nasledovala bitka a hádzanie ďalších topánok a fliaš. Hádzanie topánok patrí k najurážlivejším spôsobom napadnutia oponenta v arabskom svete. Útočník ho považuje za neveriaceho.

Oponenti šiitov kričali na zástupcov povstalcov, ktorí minulý rok ovládli sever krajiny, vrátane metropoly Saná a vyhnali prezidenta Abdara Rabbúa Mansúra Hádího, že sú to kirminálnici a psy. Podľa nich zabíjajú deti z južného Jemenu.

TV JOJ



Šiiti po ovládnutí severu začali postupovať na juh. Tvrdia, že chcú viac politického vplyvu a že bojujú proti skorumpovanej vláde. Stojí za nimi ale Irán a vláda ich považuje len za zastupujúci nástroj snahy Iráncov získať vplyv v krajine. Od marca do jemenského konfliktu vstúpila Saudská Arábia so svojimi spojencami. Náletmi sa snažia šiitov zahnať.

Mierové rozhovory v Ženeve pokračujú už tretí deň. Postoje oboch znepriatelených strán sú natoľko vzdialené, že ich zástupcovia sa pri jednacom stole najskôr nestretnú. Splnomocnenec OSN pre Jemen s nimi vyjednáva oddelene.

Juhojemenská aktivistka hodila topánku, v arabskom svete je to najväčšia urážka:

TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy