Jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
V Nemecku zomrel pacient (†65), ktorý prekonal MERS
Zdielať na

V Nemecku zomrel pacient (†65), ktorý prekonal MERS

BERLÍN / V Nemecku zomrel pacient, ktorý v polovici mája prekonal nákazu nebezpečným koronavírusom MERS. Muž vo veku 65 rokov zomrel už viac ako pred týždňom, klinika o jeho smrti informovala až dnes. Príčinou smrti podľa lekárov nebol MERS, ale pridružené pľúcne ochorenie, napísal denník Neue Osnabrücker Zeitung.

Nemec, ktorý pochádzal zo spolkovej krajiny Severné Porýnie-Vestfálsko, strávil vo februári dovolenku v Abú Zabí v Spojených arabských emirátoch. Po návrate do krajiny sa u neho prejavila nákaza MERS.

Chorobu prekonal

Hospitalizovaný bol na infekčnej klinike v Dolnom Sasku, kde sa mu podarilo chorobu prekonať. V polovici mája vďaka tomu mohol opustiť izoláciu, v opatere lekárov pre zlyhávanie orgánov zostal. Zomrel v noci na sobotu 6. mája, uviedla DPA.

MERS sa objavil po prvýkrát v roku 2012 na BLízkom východe a najviac obetí zatiaľ hlási Saudská Arábia. Celosvetovo sa vírusom infikovalo viac ako 1 250 ľudí, zomrelo ich viac ako 450. Nemecko doposiaľ podľa portálu Neue Osnabrücker Zeitung zaznamenalo tri prípady nákazy.

Ďalšie tri úmrtia

Južná Kórea ohlásila ďalšie tri úmrtia na nebezpečný koronavírus MERS a štyri nové prípady nakazenia. Od mája, kedy nákaza prepukla, zomrelo podľa najnovšej bilancie 19 pacientov a 154 ľudí sa vírusom infikovalo. Informovalo o tom podľa agentúry Reuters juhokórejské ministerstvo zdravotníctva.

Ministerstvo rovnako uviedlo, že dve juhokórejské nemocnice zahájili experimentálnu liečbu pacientov trpiacich MERS, ktorá spočíva v injekčnom podávaní krvnej plazmy odobranej uzdravujúcim sa pacientom. Procedúru podstupujú dvaja nakazení, ktorí k tomu dali súhlas.

"Pre liečbu pomocou krvnej plazmy neexistujú dostatočné klinické podklady od juhokórejských odborníkov. Ministerstvo ale plne dôveruje lekárom pri uplatňovaní tejto liečby," uviedol predstaviteľ ministerstva zdravotníctva Kwon Čun-uk.

Liečba pomocou krvnej plazmy

Liečba pomocou krvnej plazmy bola s istými pozitívnymi výsledkami využívaná aj u vážne chorých pacientov trpiacich ochorením SARS (Severe Acute Respiratory Syndrome), ktoré spôsobuje koronavírus z rovnakého kmeňa MERS a ktoré si v roku 2003 vyžiadalo viac ako 800 obetí.

Podľa Kwona sa týmto spôsobom podarilo znížiť pri SARS úmrtnosť o 23 percent. Proti MERS neexistuje žiadna vakcína a ani sa zatiaľ presne nevie, ako chorobu účinne liečiť.

Do Južnej Kórey zavliekol MERS jeden z miestnych podnikateľov, ktorý sa začiatkom mája vrátil z krajiny Blízkeho východu a potom navštívil niekoľko nemocníc bez toho, aby sa vedelo, že má MERS. Lekárom trvalo niekoľko dní, než sa im podarilo určiť správnu diagnózu.

Negatívne testy

Podozrenie na ochorenie MERS sa vyskytlo aj na Slovensku. U Juhokórejčana, ktorý žil v Žiline sa nepotvrdilo. Lekári u neho urobili opakované testy, ktoré boli negatívne. Pozrite si priloženú reportáž Samuela Migaľa:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy