Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Pilot v poslednej možnej chvíli zabránil katastrofe, prerušil štart
Zdielať na

Pilot v poslednej možnej chvíli zabránil katastrofe, prerušil štart

VARŠAVA/PRAHA / Poľské lietadlo, ktorým do Českej republiky mierilo vedenie Sejmu na spoločné zasadnutie s vedením Poslaneckej snemovne, len tesne uniklo havárii. Informujú o tom poľské médiá, podľa ktorých mal stroj už na rozjazdovej dráhe značnú rýchlosť. Náhle ale musel zabrzdiť. Príčiny poruchy poľské úrady vyšetrujú.

Malé vládne lietadlo Embraer, na ktorého palube bol predseda Sejmu Radoslaw Sikorski a ďalší politici, podľa ich svedectiev nabralo značnú rýchlosť, tesne pred vzletom ale začalo brzdiť. Politik Jerzy Wenderlich televízii TVN24 povedal, že stroj "nabral značnú rýchlosť, možno sa aj ľahko odlepil od zeme".

"Bolo to dosť stiesňujúce. Vo svojom živote som zažil počas ciest veľa nebezpečných situácii, ale táto vyzerala dosť vážne," povedal politik.

Pilot po manévri povedal pasažierom, že zastavil pre problémy s navigáciou.

Poslankyňa Monika Wielichowska na Twitteri zverejnila fotografiu lietadla a napísala, že "pilot situáciu zvládol".

Nebezpečné odlepenie od zeme

Podľa poľského leteckého experta Michala Fiszera mohlo dôjsť k situácii, kedy pilotom zmizli z monitorov všetky informácie o rýchlosti a výške lietadla.

"Nebolo teda bezpečné odlepiť sa od zeme," vyhlásil v rozhovore pre TVN24.

Tlačový tajomník predsedu Poslaneckej snemovne Jan Nováček povedal, že obe strany hľadajú náhradný termín. Predseda Snemovne Jan Hamáček a maršal Sejmu Radoslaw Sikorski sa dohodli, že sa rokovania oboch dolných komôr uskutočnia najneskôr do poľských volien, ktoré budú v októbri.

Zástupcovia českého a poľského parlamentu chceli v Zbirohu hovoriť napríklad o ďalšom smerovaní Vyšehradskej štvorky, ktorej bude Praha od leta predsedať. Chceli hovoriť aj o súčasnom dianí na Ukrajine, kde sa veľmi aktívne angažuje práve Poľsko, či o spolupráci oboch susedných štátov.

Najväčšou tragédiou v histórii Poľska bol pád lietadla v roku 2010, na ktorého palube bol vtedajší prezident Lech Kaczynski. K tragédii došlo 1,5 kilometra pred letiskom západoruského mesta Smolensk, pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy