Oblačno
17°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Karikaturistka nakreslila politikov ako zvieratá. Dostala 12 rokov väzenia
Zdielať na

Karikaturistka nakreslila politikov ako zvieratá. Dostala 12 rokov väzenia

TEHERÁN / Iránčanku Atenu Farghadani odsúdili za to, že iránskych lídrov nakreslila so zvieracími hlavami. Dvadsaťosemročná umelkyňa a aktivistka takto reagovala na rozhodnutie parlamentu obmedziť antikoncepciu a zakázať niektoré antikoncepčné metódy. Za tento čin dostala trest vo väzení na 12 rokov a deväť mesiacov.

Atena sa podľa súdu previnila tým, že urazila členov parlamentu a šírila propagandu proti systému, píše sa v správe organizácie Amnesty International.

Medzinárodná organizácia za práva karikaturistov (CRNI) je z toho znechutená. "Všetci v CRNI sme zaskočení a smutní," potvrdil predseda ľudskoprávnej skupiny a držiteľ Pulitzerovej ceny pre politického karikaturistu Joel Pett.

"Som nahnevaný a nešťastný zároveň, že sa nám nepodarilo spraviť viac preto, aby sme jej pomohli," dodal Pett.

Mladú ženu zadržali v auguste minulého roku a posadili do neslávne známej väznice Evin.

Na pár týždňov sa dostala na slobodu, ale zatkli ju zas, keď prehovorila o tom, ako s ňou strážcovia zle zaobchádzali.

Na protest proti opätovnému zadržaniu začala vo februári tohto roku držať hladovku, počas ktorej údajne dostala infarkt i stratila vedomie. 

Nevinná kresba

Umelkyni vyjadril podporu aj jej iránsko-americký kolega Nikahang Kowsar. Ten je teraz členom CRNI, ale pred pätnástimi rokmi ho, rovnako ako Atenu, zadržali za karikatúry kritizujúce politických lídrov.

"Atenu potrestali za to, čo v Iráne robilo veľa z nás: znázorňovanie politikov ako zvieratá, no bez mien," cituje Kowsara The Washington Post.

"Ja som nakreslil krokodíla, ktorého meno sa rýmovalo s menom vplyvného ajatolláha a v roku 2000 som spôsobil bezpečnostnú krízu. To, čo nakreslila Atena, bolo len nevinným poukázaním na to, čo politici robia, odkazujúc sa na iránsku kultúru, kde opice symbolizujú niekoho, kto napodobňuje a kravy tých hlúpejších," vysvetlil. "Mnohí členovia parlamentu totiž len bez rozmyslu nasledujú lídrov," dodal. 

Obeť súdnictva

Mladá umelkyňa si vyslúžila obdiv za jej odvahu ukázať, ako to vo väzení funguje, vrátane týrania. "Bezpečnostní agenti ju zbili pred očami jej rodičov len pár metrov od pojednávacej miestnosti," zdôraznil Kowsar.

Myslí si, že v Ateninom prípade je kľúčovým faktorom diskriminácia. "Nie je nijakým spôsobom napojená na vplyvných ľudí. Nepodporuje ju nikto z reformistov či politikov blízkych Rouhaniho vláde," hovorí Kowsar.

Podľa mnohých sa jednoducho stala obeťou súdnictva a jej život je teraz doslova v rukách iránskych úradov.

Moslimovia v niekoľkých krajinách nedávno protestovali proti karikatúram proroka Mohameda. Pozrite si video:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy