Polojasno
12°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Irán prvýkrát od roku 1979 vymenuje ženu za veľvyslankyňu
Zdielať na

Irán prvýkrát od roku 1979 vymenuje ženu za veľvyslankyňu

TEHERÁN / Irán vymenuje svoju prvú veľvyslankyňu v zahraničí od islamskej revolúcie v roku 1979. Funkciu získa súčasná hovorkyňa ministerstva zahraničných vecí Marzíah Afkham, jedna z najvyššie postavených ženských osobností v krajine. Zatiaľ ale nie je jasné, v ktorej krajine bude Irán reprezentovať.

Afkham sa tak stane prvou veľvyslankyňou od islamskej revolúcie a len druhou v histórii Iránu vôbec.

Doteraz jedinou ženskou iránskou diplomatkou bola Mehrangíz Dolatšahí, ktorá pôsobila v 70. rokoch v Dánsku. Informuje o tom britský denník The Telegraph

Ľudskoprávne skupiny často kritizujú Irán v súvislosti so ženskými právami vrátane vysokej úrovne domáceho násilia či nútených manželstiev dievčat, niekedy len 10-ročných. 

Táto správa prichádza v období, kedy Irán čelí kritike za zákon, ktorý ženy odráza od používania antikoncepcie. Mnohí to považujú za krok k obmedzeniu sexuálnych a reprodukčných práv žien.

Práva žien

Prezident Hassan Rúhání prisľúbil zlepšenia v oblasti práv žien v rámci svojej predvolebnej kampane v roku 2013, pokrok v domácich reformách je ale pomalý.

Rúháního predchodca Mahmúd Ahmadínedžád vymenoval prvú ženskú ministerku od islamskej revolúcie v roku 2009.

Do Iránu sa len nedávno pustil minister zahraničných vecí USA John Kerry. V krajine vidí hrozbu pre Blízky východ. Pozrite si video:

SITA

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy