Jasno
11°
Bratislava
Žofia
15.5.2024
Al-Kájda ťaží z chaosu v Jemene, varujú Spojené štáty
Zdielať na

Al-Kájda ťaží z chaosu v Jemene, varujú Spojené štáty

SANÁ/TOKIO/ISLAMABÁD/RIJÁD / Teroristi z Al-Kájdy postupujú Jemenom a posilňujú tam svoj vplyv. V Tokiu to v stredu priznal americký minister obrany Ashton Carter. Spojené štáty v minulosti proti Al-Kájde z Arabského polostrova bojovali z Jemenu pomocou bezpilotných lietadiel, po rozpútaní súčasných bojov ale tieto operácie zastavili.

"Majú veľké územné zisky. Pre Západ, a to aj pre USA je Al-Kájda z Arabského polostrova dlhodobo hrozbou a my proti nej budeme naďalej bojovať," povedal Carter.

Vyhlásil tiež, že tento boj je ľahší s podporou stabilnej vlády, ale že aj keď ju teraz Jemen nemá, Spojené štáty v boji proti tejto organizácii budú pokračovať.

"Budeme to robiť inak a už to aj robíme," povedal americký minister obrany.

Jemenský minister zahraničných vecí Rijád Jasín povedal, že jeho úrad začal pracovať z Rijádu, aby pomohol koordinovať zahraničných spojencov ochotných brániť vládu prezidenta Abdar Rabbúa Mansúra Hádího. Tiež prezident z Jemenu utiekol a je od 26. marca v Saudskej Arábii.

V krajine, najmä na juhu v Adene sa rýchlo zhoršuje humanitárna situácia. Medzinárodný výbor Červeného kríža má problémy dopraviť do Jemenu pripravené humanitárne zásielky.

Šestnásť ton pomoci

Po niekoľkodňových vyjednávaniach získal v stredu povolenie na pristátie so 16 tonami pomoci v Saná. Zásielka ďalších 32 ton by mala byť dopravená do jemenskej metropole vo štvrtok.

Najhoršia je podľa Medzinárodného výboru Červeného kríža situácia v Adene, v ktorého blízkosti a tiež v meste sa bojuje už niekoľko dní. Žije tam 800 tisíc ľudí a nemajú kam utiecť. Na uliciach údajne zostávajú tela mŕtvych a situácia v nemocniciach je vraj katastrofálna.

SITA

Jemen destabilizuje povstanie tamojších šíitov, ktorá vlani v septembri obsadili Saná a postupovali na juh. Do konfliktu sa koncom marca vložila arabská koalícia vedená Saudskou Arábiou.

Od 26. marca, kedy začali spojenecké nálety na šíitov, má konflikt 540 mŕtvych a skoro 2 tisíc zranených. Približne 100 tisíc Jemencov opustilo pre boje svoje domovy.

O vstupe do koalície proti šíitom uvažuje moslimský a prevažne sunnitský Pakistan.

Do Islamabádu má v stredu prísť iránsky minister zahraničných vecí Mohammad Džavád Zaríf a podľa agentúry Reuters sa bude snažiť presvedčiť Pakistan, aby do bojov v Jemene nezasahoval.

SITA

O postupe Pakistanu hovorí niekoľko dní tamojší parlament a premiér Naváz Šaríf vyzval v utorok Irán, aby sa do rozhovorov o bezpečnostnej situácii v Jemene zapojil. Parlamentná debata pokračuje tiež v stredu. Zaríf je toho názoru, že by sa jemenský konflikt mal riešiť diplomaticky, nie zbraňami.

V Jemene sa už niekoľko dní bojuje, pozrite si video:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy