Polojasno
21°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
USA sa pustili do Iránu. Neohrozujte Blízky východ, varujú
Zdielať na

USA sa pustili do Iránu. Neohrozujte Blízky východ, varujú

WASHINGTON / USA podporí ktorúkoľvek blízkovýchodnú krajinu, ktorá sa bude cítiť ohrozená Iránom. Vyhlásil to americký minister zahraničných vecí John Kerry. Kerry nepochybuje, že Irán vyzbrojuje jemenských šíitov. Irán z toho dlhodobo obviňuje Saudská Arábia, ktorá začala pomáhať jemenskej vláde proti šíitom aj vojensky. Irán priznáva len humanitárnu, nie vojenskú pomoc. V stredu ale presunul dve vojenské lode do Adenského zálivu. Iránsky prezident Hasan Rúhaní označil nálety za chybu a vyzval na ich ukončenie.

USA sa rozhodli urýchliť vojenské dodávky Saudskej Arábii, ktorá vedie deväťčlennú koalíciu bojujúcu v Jemene.

John Kerry pohrozil, že ak sa bude Irán snažiť destabilizovať oblasť, USA budú v pohotovosti. "Do Jemenu zjavne prichádzajú zbrojné dodávky z Iránu. Každý týždeň tam pristáva niekoľko lietadiel. Irán si musí uvedomiť, že sa USA nebudú prizerať, ako sa niekto snaží destabilizovať túto oblasť," vyhlásil Kerry.

Jeho iránsky kolega Mohammad Džavád Zaríf, s ktorým Kerry diskutoval vo Švajčiarsku o iránskom jadrovom programe, navrhol pre Jemen niekoľkobodové riešenie.

Chce, aby sa vyhlásilo prímerie a aby bojujúce strany zostavili spoločnú vládu. Vyslovil sa aj proti pokračovaniu koaličných náletov na šíitske pozície. Podľa iránskej tlače vedie Saudská Arábia v Jemene americkú vojnu, píše BBC

Niečo za niečo

Rúhaní vo štvrtok priznal, že treba boje ukončiť. "Ukončime vojnu, uvažujme o prímerí. Priveďme Jemenčanov k rokovaciemu stolu, kde rozhodnú o svojej budúcnosti. A príjmime to, o čom rozhodnú oni, nie niekto iný," vyhlásil.

Prezident sa vyjadril aj k dohode o iránskom jadrovom programe, ktorú rámcovo uzavreli 2. apríla. Vyhlásil, že Irán podpíše dohodu len vtedy, ak bude jej text zaručovať okamžité zrušenie sankcií. Západné štáty, ktoré sa na rozhovoroch zúčastnili, počítajú s postupným rušením sankcií.

Iránci predbežný dokument považujú hlavne za záväzok zrušenia sankcií. Ich duchovný vodca ajatolláh Ali Chameneí, ktorý sa k dohode zatiaľ nevyjadril, už v minulosti trval na okamžitom zrušení sankcií. 

Rúhání, ktorý patrí k umierneným duchovným po svojom zvolení vyhlásil, že o jadrovom programe začne vyjednávať inak. Aj vďaka nemu sa po dvanástich rokoch iránskej neústupnosti podarilo v rozhovoroch pokročiť.

Teraz dal ale najavo, že sa od Chamaneího názoru pravdepodobne neodkloní. "Všetky ekonomické sankcie sa musia okamžite zrušiť," povedal.

Rozhovory s Iránom by mali pokračovať onedlho a do konca júna by mali byť známe detaily dohody.

Pozrite si video:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy