Polojasno
12°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Vojaci sú obvinení zo sexuálneho zneužívania detí
Zdielať na

Vojaci sú obvinení zo sexuálneho zneužívania detí

PARÍŽ / Francúzska justícia prešetruje obvinenie, že francúzski vojaci počas mierovej misie v Stredoafrickej republike v minulých rokoch sexuálne zneužívali niektoré deti, ktoré mali chrániť. Informovali o tom zahraničné médiá.

OSN obdržala minulý rok na jar svedectvo o tom, že príslušníci francúzskej armády od decembra 2013 do júna 2014 zneužívali v rámci operácie Sangaris desiatku detí na letisku M'Poko pri hlavnom meste Bangui.

Komisár OSN pre ľudské práva začal vyšetrovanie a v júli o prípade informoval Paríž.

Francúzske ministerstvo obrany uistilo, že minulý rok hneď po obdržaní informácie začalo interné vyšetrovanie a obrátilo sa na parížsku prokuratúru. Tá odštartovala vyšetrovanie, ktoré zatiaľ neskončila.

Sektárske násilie

Francúzske úrady podľa agentúry AFP zdôraznili, že vojaci budú potrestaní "čo najprísnejšie", ak sa obvinenia potvrdia.

Francúzska armáda pôsobila v Stredoafrickej republike v inkriminovanom období v rámci medzinárodnej snahy zastaviť tamojšie krvavé sektárske násilie. Po francúzskej misii tam OSN rozmiestnila medzinárodné mierové sily v misii MINUSCA.

Stredoafrickú republiku sužuje násilie medzi moslimami a kresťanmi od posledného prevratu. V konflikte zahynuli tisíce ľudí a svoje domovy museli opustiť státisíce obyvateľov.

Obe strany sporu sa vzájomne obviňujú z vojnových zločinov vrátane etnických čistiek, píše americký portál the Guardian.

Bill Cosby

Obvineniu za sexuálne násilie čelí aj známy komik Bill Cosby. Herec vraj omámil drogami a následne sexuálne obťažoval štrnásť žien. Incidenty sa podľa údajných obetí odohrali už pred rokmi, pričom rodák z Philadelphie sa v tejto veci postavil aj pred súd. Ten však v roku 2006 uzavrel prípad s tým, že ide o tvrdenia proti tvrdeniu.

Pozrite si video:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy