Skoro jasno
18°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Kapitán potopeného juhokórejského trajektu dostal doživotie
Zdielať na

Kapitán potopeného juhokórejského trajektu dostal doživotie

SOUL / Juhokórejsky odvolací súd poslal na doživotie za mreže kapitána trajektu Sewol. Ten sa potopil v apríli 2014 a pri tragédii zahynulo viac ako 300 ľudí. Väčšinu tvorili študenti.

Utorkový rozsudok je prísnejší ako ten novembrový, podľa ktorého si mal 69 ročný kapitán Lee Čun-seok odpykať 36 ročný trest vo väzení.

Pred súdom sa ocitol spoločne so štrnástimi členmi posádky, ktorým odvolací súd udelil tresty od 18 mesiacov do dvadsať rokov väzenia, píše CNN

Kapitán, ktorý potápajúcu sa loď opustil medzi prvými, si podľa súdu nesplnil svoje povinnosti, a to viedlo k smrti cestujúcich. Tými boli najmä študenti.

SITA


Odvolací súd mu sprísnil trest, pretože ho uznal vinným aj v prípade obvinenia z vraždy. Novembrový súd ho tohto obvinenia zbavil a súdil ho za nedbalosť s následkom smrti.

Trajekt, ktorý prevážal viac ako 470 ľudí sa potopil 16. apríla 2014. Viac ako 320 pasažierov boli stredoškoláci na školskom výlete.

Videozáznam unikajúcej posádky na čele s kapitánom z nakláňajúceho sa trajektu potom, ako vydali pokyn cestujúcim ostať na svojich miestach, vyvolal v celej Kórei hnev a smútok. Rodiny obetí preto žiadali prísnejšie tresty.

Pri tragédii na mori zahynulo viac ako 300 ľudí, prevažne mladých študentov. Pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy