Zatiahnuté
13°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Kapitánovi potopeného trajektu Sewol hrozí trest smrti
Zdielať na

Kapitánovi potopeného trajektu Sewol hrozí trest smrti

SOUL / Juhokórejskí žalobcovia požadujú trest smrti pre kapitána trajektu Sewol, pri ktorého potopení zomrelo tristoštyri pasažierov, najmň študentov. Očakáva sa, že súd vynesie verdikt nad celkovo pätnástimi členmi posádky už 11. novembra.

Šesťdesiatosemročného kapitána, ktorý z potápajúcej sa lode utiekol, obvinili zo zabitia a nedbalosti.

Pre ďalších štyroch členov posádky, ktorí sa rovnako ako kapitán z plavidla evakuovali, bez toho, aby sa postarali o cestujúcich, požaduje žaloba doživotné tresty vo väzení.

"Obžalovaní sú vinní. Vraždu spáchali vedomou nedbalosťou," uviedla súdu prokuratúra. "Porušili povinnosti, pretože uprednostnili svoje životy pred tým, aby pomohli cestujúcicm prežiť," dodala.

Kapitán prečítal vyhlásenie, v ktorom uviedol, že sa chcel katastrofe vyvarovať. Priznal, že si zaslúži zomrieť.

Obžaloba tiež tvrdí, že posádka si na základe výpovedí a svedectiev jasne uvedomovala, v akej je loď situácii.

"Cestujúcich na lodi nemohli zachrániť, pokiaľ nevyšli na palubu," uviedla prokuratúra.

"Pasažieri nemali informácie o nákláňaní a potápaní lode. Pobrežná stráž dorazila do niekoľkých minút, ale posádka nevyvinula ani najmenšie úsilie, aby pasažierov pripravila na evakuáciu," dodala.

Prokuratúra tiež zdôraznila, že nikto z posádky po svojom úteku neinformoval pobrežnú hliadku o cestujúcich vo vnútri lode. Všetkých pritom mohli zachrániť do šiestich minút.

Proces začal v júni

Proces s pätnástimi členmi posádky trajektu Sewol v Južnej Kórei začal v júni. Kapitánovi hrozí trest smrti, hoci takýto strest krajina pozastavila v roku 1997.

Trajekt, ktorý prevážal 477 osôb, sa potopil 16. apríla. Viac ako 320 pasažierov boli stredoškoláci na výlete. Dodnes pátrajú po desiatich ľuďoch. Len 172 sa ich podarilo zachrániť.

Prezidentka Pak Kun-hje sa niekoľkokrát za tragédiu ospravedlnila. Bývalý premiér Čong Hong-wong pre nehodu rezignoval.

Pozrite si priloženú reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy