Polojasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Divoký západ: Americkí policajti postrieľali tisíce ľudí
Zdielať na

Divoký západ: Americkí policajti postrieľali tisíce ľudí

WASHINGTON / Starenka pod paľbou guliek pri nevydarenom policajnom zásahu či vodič zastrelený pre prekročenie rýchlosti - tieto a mnohé ďalšie incidenty patria od roku 2005 medzi 54 prípadov, v ktorých boli americkí policajti obvinení z neoprávneného zabitia počas služby. Drvivá väčšina súdov skončila v prospech obvinených - takmer všetci policajti ostali v službe.

Za posledný rok svet obletela niekoľkokrát správa o zabití neozbrojených ľudí americkými policajtami. Tými najznámejšími sú pravdepodobne kauza Michaela Browna vo Fergusone či zabitie dvanásťročného chlapca Tamira Ricea

Takého prípady nie sú ojedinelé. Policajti v USA podľa Washington Post od roku 2005 zastrelili tisíce ľudí. Obvinených bolo 54 policajtov. Z tohto počtu odsúdili jedenástich. 

V roku 2010 naháňal policajt Coleman Brackney vozidlo, ktorého vodič prekročil rýchlosť. Keď auto po naháňačke zastavilo, policajt vytasil pištoľ a vodiča niekoľkými ranami zozadu zastrelil.

Obvinili ho síce z úmyselného zabitia, dnes je ale šerifom v menšom americkom meste. 

Brackney tvrdil, že sa ho muž snažil autom prejsť. Videozáznam incidentu ale ukázal, že auto sa nehýbalo a vodič sa neprejavoval agresívne. "Zdalo sa mi, že hľadá zbraň. Ťažko sa takéto niečo dokazuje," povedal policajt po incidente. "Nikto nezabíja rád, ale prežil som a mohol som odísť domov - to je hlavné. Spravil by som to opäť," dodal.

Brackney je jedným z 54 policajtov, ktorých za posledných desať rokov v USA obvinili zo zabitia počas služby. Väčšina prípadov mala niečo spoločné - zastrelený človek bol neozbrojený, guľku dostal zozadu a celý incident zaznamenala kamera. 

V sebeobrane?

Ďalším prípadom je zastrelenie neozbrojeného bezdomovca v Michigane. Ten išiel k policajtovi pomaly a nohavice mal spustené na kolenách. Policajt sa cítil ohrozený a muža zastrelil. Toto ukázal videozáznam incidentu, ale policajt odsúdený nebol a ostal v službe.

V Atlante napríklad pri protidrogovom zásahu zastrelili 92 ročnú Kathryn Johnston. Policajti si pomýlili adresu. Starenka ich pravdepodobne považovala za zlodejov a do vzduchu vystrelila varovný výstrel zo svojho revolveru. Policajti vyrazili dvere a 39 ranami ženu zabili. Keď si svoju chybu uvedomili, nechali jej v dome marihuanu. Dostali nekoľkoročné tresty.

V Clevelande v roku 2012 afroamerický pár prechádzal vo svojom aute okolo policajnej stanice. Ich auto vydalo zvuk, ktorý si policajti pomýlili s výstrelom a čoskoro vozidlo prenasledovalo 62 policajných áut.

Dvojica nakoniec zastavil na parkovisku pred školou. Jedenásť policajtov vytvorilo okolo auta polkruh a 139 ranami rozstrieľali oboch ľudí v aute.

Útek je dôvod

V Severnej Karolíne pred dvomi rokmi zastrelili policajti syna Georgie Ferrell Jonathana. Paradoxne, jej dcéra v policajnom zbore pracuje.

Jonathan zišiel zo svojím autom v cesty a po niekoľkých premetoch pristál v priekope. Dezorientovaný prišiel k najbližšiemu domu a začal búchať na dvere. Žena vo vnútri spanikárila a zavolala políciu. Tá po príchode vyzvala muža, aby si ľahol na zem. Keď tak nespravil, jeden z policajtov ho desiatimi ranami zabil.

Posledným prípadom je obvinenie z vraždy, ktorému čelí policajt z Južnej Karolíny Michael Slager. Ten pred niekoľkými dňami zastrelil unikajúceho neozbrojeného Afroameričana.

Strážcovia poriadku

"Obviniť policajta zo zastrelenia človeka je veľmi ťažké. Musí to byť niečo naozaj závažné, čo s nedá rozumne vysvetliť," tvrdí kriminalista Philip M. Stinson. "Okrem toho musíte nájsť žalobcu, ktorý vsadí svoju reputáciu," dodal.

Väčšina obvinení nakoniec skončí v koši. Ak niekoho aj odsúdili, väčšinou vo väzení strávil len niekoľko týždňov. Sudcovia netrestajú policajtov, pretože ich považujú za strážcov poriadku a oceňujú ich spoločenskú úlohu. Takmer každé zastrelenie sa nakoniec nejak obháji.

Najťažšie je pre žalobcov dokázať, že zastrelený nepredstavoval pre policajta žiadnu hrozbu. Podľa bývalého žalobcu Jaya Hodga sa policajti väčšinou bránia tým, že zastrelený ohrozoval ich alebo verejný záujem, a to sa veľmi ťažko vyvracia.

Takmer v pätine prípadov sa sami policajti snažili zničiť dôkazy o tom, že k incidentu vôbec došlo. Obžaloba potom tento fakt na súde použila ako dôkaz toho, že aj samotní strelci svoj čin považovali za chybný.Ani toto častokrát na obvinenie nestačilo. 

Rasizmus ako oporný bod

Podľa štatistík, ktoré má k dispozícii Washington Post, takmer všetci obvinení policajti boli belosi a dve tretiny zastrelených patrilo k etnickým menšinám.

Práve s rasizmom potom na súde obžaloba operuje. Súdy tak prebiehajú v napätej atmosfére a za protestov menšín. "Vždy, keď sa obžaloba rozhoduje, či niekoho obviniť, myslia pritom na tom, či to vyvolá protesty v uliciach,"  tvrdí advokát Doug Friesen. Častokrát ide o politické rozhodnutie, ktoré môže niekoho poškodiť či podporiť vo voľbách.

Americké zákony nechávajú policajtom pri streľbe na ľudí relatívne voľnú ruku. Do roku 1985 napríklad platil zákon umožňujúci policajtovi zastreliť človeka len preto, že unikal. Zmeny sa v tejto veci presadzujú veľmi ťažko.

Zatiaľ posledné zverejnené video zachytáva streľbu policajta na muža po bežnej cestnej kontrole:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy