Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Policajta natočili pri zastrelení Afroameričana. Obvinili ho z vraždy
Zdielať na

Policajta natočili pri zastrelení Afroameričana. Obvinili ho z vraždy

CHARLESTON / Belošský policajt, ktorý v americkom štáte Južná Karolína cez víkend zastrelil neozbrojeného černocha, bol v utorok obvinený z vraždy. Oznámil to starosta mesta North Charleston, kde policajt muža po bežnej dopravnej kontrole sériou výstrelov usmrtil. V Spojených štátoch zdvihli vlani vlnu protestov ďalšie podobné prípady, v ktorých ale policajti obvinení neboli.

Policajt Michael Slager podľa videozáznamu natočeného náhodným okoloidúcim opakovane strelil utekajúceho Walter Scotta do chrbta, lebo 50-ročný černoch chcel utiecť a nereagoval na jeho výzvy. Predtým sa ho podľa agentúry AP policajt snažil ochromiť paralyzérom.

Po výstreloch, po ktorých sa Scott bezvládne zrútil k zemi, mu Slager nasadil putá a potom zavolal vysielačkou pomoc.

Podľa starostu Keitha Summeya urobil policajt zlé rozhodnutie, za ktoré musí niesť následky.

"Keď urobíte zlé rozhodnutie, nezáleží na tom, či sa skrývate za ochranným štítom či ste bežný občan, musíte s tým rozhodnutím žiť," vyhlásil Summey.

Rodina ďakuje

Scottova rodina na tlačovej konferencii poďakovala autorovi videa, bez ktorého by podľa nej nebolo isté, či by sa blízki dozvedeli pravdu o tejto udalosti.

Spojené štáty vlani zažívali masové nepokoje po tom, čo sa poroty rozhodli neobviniť policajtov, ktorí vo Fergusone v štáte Missouri, respektíve v New Yorku v sporných prípadoch usmrtili neozbrojených černochov.

Černošská menšina v Spojených štátoch obviňovala belošských policajtov z diskriminácie a prílišného používania násilia, kvôli čomu prípady vyšetrovalo i federálne ministerstvo spravodlivosti. To sa bude angažovať aj v Slagerovej kauze.

Pozrite sa, čo v osudný deň stalo:

Upozorňujeme, že záznam nie je vhodný pre maloletých a deti

Súvisiace články

Najčítanejšie správy