Jasno
25°
Bratislava
Anastázia
30.4.2024
Lietali kamene a horeli autá, radikáli nechcú ECB vo Frankfurte
Zdielať na

Lietali kamene a horeli autá, radikáli nechcú ECB vo Frankfurte

FRANKFURT / Polícia v nemeckom Frankfurte nad Mohanom musí od noci krotiť rozvášnené davy výtržníkov. Tí protestujú proti otvoreniu nového sídla Európskej centrálnej banky. Tisíce ľudí odmietajú úsporné opatrenia a kapitalizmus. V uliciach horeli smetiaky i autá, do mesta dorazili stovky radikálov aj z Berlína.

Nové sídlo Európskej centrálnej banky majú otvoriť už v stredu doobeda. V súvislosti s oslavou očakávajú aj demonštrácie tisícov ľudí. Tí nesúhlasia s úspornými opatreniami. Organizátori demonštrácie predpokladajú účasť najmenej 10 tisíc ľudí.

V noci z utorka na stredu horeli v meste smetiaky i autá. Demonštranti pred budovou starej opery hádzali kamene na policajtov, pričom jedného zranili, informuje nemecký denník Frankfurter Allgemeine.

SITA

Na frankfurtskú radnicu hádzal rozvášnený dav dlažobné kocky. Rozbili niekoľko okien.

Neďaleko radnice úradovali hasiči. Tí sa snažili zlikvidovať horiacu pneumatiku.

Zhoreli policajné autá

Policajti sa snažili demonštrantom vo vyčíňaní zabrániť, no dav sa zastaviť nedal. Zapálil dokonca dve policajné autá.

SITA

V stredu ráno zamierila k budove Európskej centrálnej banky aspoň stovka demonštrantov, ktorých zvolalo hnutie Blockupy. To sa zameriava najmä na kritiku kapitalizmu.

Vlaky i autobusy

Z Berlína dokonca odišiel mimoriadny vlak, ktorý do Frankfurtu privezie až osemsto radikálov.

SITA

Do mesta si to tiež namierilo šesťdesiat autobusov z tridsiatich deviatich európskych miest, ako Berlín, Hamburg, Viedeň, Paríž, Štokholm, Nürnberg, Tübingen čťi Bologna a Rím. Zaplniť by ich mali taktiež radikáli. 

Frankfurtská polícia si na pomoc zavolala tisíce mužov zákona. Pripravili tiež desiatky vodných diel a vrtuľníky. Okolo budovy postavila polícia zátarasy a namontovala ostnantý drôt.

Frankfurt v ohni, aj takto vyzerali niektoré ulice veľkomesta:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy