Zatiahnuté, dažďové prehánky
12°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Zdravotná sestra nakazená ebolou cestovala pred diagnostikou lietadlom
Zdielať na

Zdravotná sestra nakazená ebolou cestovala pred diagnostikou lietadlom

TEXAS / Už druhý zdravotnícky pracovník v nemocnici v americkom Texase mal pozitívny test na ebolu. Podľa agentúry Reuters o tom informoval texaský zdravotný úrad.

Novonakazený člen ošetrovateľského tímu dallaskej presbytariánskej nemocnice dostal v utorok podľa vyjadrení úradu vysokú teplotu a bol okamžite izolovaný. Test u neho potom zistil prítomnosť vírusu eboly v tele. Všetci ľudia, ktorí s ním od prejavenia príznakov choroby prišli do styku, sú teraz monitorovaní.

Porušila opatrenia

Ako prvá z ľudí, ktorí sa v nemocnici starali o chorého muža z Afriky, sa minulý týždeň nakazila dvadsaťšesťročná ošetrovateľka Nina Phamová. Tá je podľa nemocnice zatiaľ v „dobrom stave“.

Tá podľa Strediska pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) síce používala pri kontakte s chorým bezpečnostný odev, v jednom okamihu však porušila bezpečnostné postupy. Kedy presne k nákaze došlo, úrady stále vyšetrujú.

Phamová je vôbec prvým človekom, ktorý sa ebolou nakazil na pôde Spojených štátov.

Americké úrady sú v pohotovosti. Nakazená zdravotná sestra ešte pred odhalením choroby cestovala lietadlom.

Ebola v západnej Afrike usmrtila viac ako 4 000 ľudí, viac než polovica prípadov pripadá na Libériu, odkiaľ do USA nakatený Thomas Eric Duncan priletel.

Videokonferencia

Americký prezident Barack Obama v pondelok jednal s generálnym tajomníkom OSN Pan Ki-munom o tom, že medzinárodné spoločenstvo musí vyvinúť väčšie úsilie k zastaveniu epidémie eboly.

Dnes má šéf Bieleho domu v pláne videokonferenciu o zákernej chorobe s lídrami Francúzska, Británie, Nemecka a Itálie.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy