Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
V Amerike si ľudia prestavujú domy. Za všetko môže ebola
Zdielať na

V Amerike si ľudia prestavujú domy. Za všetko môže ebola

BRATISLAVA/LOS ANGELES / Niektorí Američania majú taký strach z nákazy Ebolou, že si už pred vírusom zabezpečili domy tak, aby z nich nemuseli vychádzať. Príčinou môže byť aj to, že americké médiá neustále bombardujú verejnosť mimoriadnymi správami o víruse. Keďže vírus sa môže šíriť po celom svete, neustále sú v pohotovosti aj naše úrady.

Strach z nákazy vírusom ebola vyvoláva u mnohých Američanov doslova paniku. "Malo by sa na letisku robiť viac, ako len merať cestujúcim teplotu. Ako vidíme, vírus je veľmi nebezpečný," hovorí obyvateľ Kalifornie. V spojených štátoch o tom, ako sa chrániť a predísť nákaze informujú mobilné aplikácie v smartfónoch.

Ebola Kit

Obchody ponúkajú špeciálne sady, takzvané Ebola Kit, ktoré obsahujú ochranný odev. Niektorí obyvatelia berú situáciu naozaj vážne. Jeden manželský pár si dokonca zabezpečil dom, tak, aby bol chránený pred vypuknutí pandémie. Majú zásoby vody, potravín a liekov. V dome majú špeciálne utesnené okná, vlastný generátor a zbraň.

Slováci zatiaľ podobným opatreniam ani panickému strachu z Eboly nepodľahli. A napríklad nosenie rúšky je podľa Úradu verejného zdravotníctva v tomto prípade úplne zbytočná.

Štvrtý stupeň ochrany

Vírusové ochorenie Ebola sa neprenáša ako chrípka, teda vzdušnou cestou ale kontaktom s telesnými tekutinami nakazenou osobou. Ak by ale lekári u pacienta spozorovali príznaky z nakazenia Ebolou, okamžite by bol prevezený na špeciálne zabezpečené miesto v bratislavskej nemocnici na Kramároch.

Je to najvyšší, štvrtý stupeň ochrany. Už vstup do podtlakovej miestnosti je cez takzvaný špinavý vchod, aby pacient neprišiel do kontaktu s ostatnými ľuďmi.

"Naši zamestnanci by tam boli v špeciálnych skafandroch aj s dýchacím prístrojom a pozorovali by pacienta cez sklo keď vyjdu z miestnosti a pri vychádzaní absolvujú očistu v dekontaminačnej miestnosti," tvrdí hovorkyňa univerzitnej nemocnice Petra Stano Maťašovská.

Dezinfekčné zariadenia

Na mnohých miestach, kde sa zdržiava veľké množstvo ľudí, pribudli už aj dezinfekčné zariadenia. A práve tie sú podľa odborníkov jedinou účinnou prevenciou.

"Aj lekár v ambulancii pokiaľ si často umýva ruky, dodržiava bežný štandard, čiže rukavice pri odberoch, tak to riziko je minimálne," tvrdí praktický lekár Peter Lipták.

Názory niektorých expertov sú však skeptickejšie. "Zatiaľ nie je zdokumentovaný žiadny prípad, kedy by sa človek nakazil vzdušnou cestou, vždy muselo ísť teda o priamy kontakt s telesnými tekutinami. Napriek tomu sa o teoretickej možnosti takéhoto prenosu diskutuje," tvrdí virológ Boris Klempa.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy