Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Za 60 dní môže pribudnúť desaťtisíc nakazených ebolou týždenne
Zdielať na

Za 60 dní môže pribudnúť desaťtisíc nakazených ebolou týždenne

ŽENEVA/JOHANNESBURG/VIEDEŇ / Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) sa obáva, že počas dvoch mesiacov by mohlo týždenne pribúdať päť až desať tisíc nových prípadov nákazy ebolou.

Miera úmrtnosti na túto chorobu sa pritom momentálne zvýšila na sedemdesiat percent. Uviedol to zástupca generálnej riaditeľky tejto organizácie Bruce Aylward, podľa ktorého počet mŕtvych pacientov vzrástol na takmer 4 500.

Pomoc čo najskôr

Upozornil, že ak sa do šesťdesiatich dní nezintenzívni reakcia sveta na krízu okolo epidémie eboly, zomrie oveľa viac ľudí a bude potrebné obrovské úsilie, aby bolo možné vysporiadať sa s rastúcim počtom prípadov.

Aylward rovnako poukázal na to, že sedemdesiatpercentná úmrtnosť znamená, že v každom prípade ide o ochorenie s vysokou mortalitou. V tejto súvislosti dodal, že sa WHO naďalej sústredí na izolácie chorých ľudí a na snahu poskytnúť nakazeným pomoc čo najskôr.

Praktický lekár ebolu diagnostikovať neviem pozrite si priloženú reportáž:

Tisíc nových prípadov

V posledných štyroch týždňoch bolo podľa Aylwarda zaznamenaných okolo tisíc nových prípadov nákazy týždenne. Do týchto údajov sú zahrnuté aj podozrenia z infekcie a pravdepodobnej nákazy.

Svetová zdravotnícka organizácia chce v záujme zastavenia epidémie dosiahnuť počas dvoch mesiacov izoláciu sedemdesiat percent prípadov.

Aylward rovnako upresnil, že na ebolu už zomrelo 4 447 ľudí. Takmer všetci pochádzali zo západnej Afriky. Pravdepodobných alebo podozrivých prípadov je 8914. Najviac postihnuté oblasti sú Sierra Leone, Guinea a Libéria.

Ochorenie ale rovnako silno zasiahlo zdravotníkov medzinárodných organizácií. Lekári uviedli, že ebolou sa nakazilo už šestnásť pracovníkov a deväť z nich zomrelo.

Kde je WHO?

Vedúci juhoafrickej pobočky organizácie Sharon Ekambaramová sa posťažovala na nedostatočnú pomoc medzinárodného spoločenstva. "Kde je WHO Afrika? Kde je Africká únia? My všetci sme počuli sľuby, ale v terénu sme toho videli málo," posťažovala si Ekambaramová. V auguste a v semptembri pracovala v Siera Leone.

Zaujímavú pomoc chce podľa agentúry Reuters poskytnúť postihnutým západoafrickým krajinám Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE).

Oznámila, že v nadchádzajúcich týždňoch pošle do Sierra Leone a následne aj do Libérie a Guiney špeciálne zariadenie, ktoré dokáže chorobu rýchlo diagnostikovať.

Afrika bojuje piesňami

Na miestach, kde zúri ebola a kde už zabila viac ako štyri tisíc ľudí je najsilnejšou zbraňou pieseň. Nejde o mágiu či o čarovný popevok, ktorý by ľudí vyliečil.

Chytľavé pesničky s textom, ktorý hovorí o ochrane pred chorobou, sa ale šíria naozaj ako nákaza a dostanú sa aj k ľuďom, ktorí o chorobe a jej hrozbách nič nevedia.VIAC ČÍTAJTE TU: Afrika bojuje proti ebole piesňami

Súvisiace články

Najčítanejšie správy