Jasno
20°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Na ebolu je Slovensko pripravené, praktický lekár ju diagnostikovať nevie
Zdielať na

Na ebolu je Slovensko pripravené, praktický lekár ju diagnostikovať nevie

BRATISLAVA / Praktickí lekári nemajú šancu zistiť, či je pacient nakazený ebolou. Nevedia dokonca ani na prvý pohľad rozlíšiť to, či má niekto ebolu alebo len silnú chrípku. Smrtiaci vírus pritom stále viac naháňa strach ľuďom na celom svete. V pohotovosti sú aj slovenské úrady.

"V prípade, ak by sa vyskytla ebola aj u nás na Slovensku, sme na to pripravení," tvrdí hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva Lenka Skalická. 

Slovenská republika má jednu podtlakovú komoru na Slovensku, do ktorej by bol nakazený pacient umiestnený. Podľa dostupných informácií sa naša krajina vie postarať o štyroch pacientov.

Priviezli by ho takzvaným špinavým vchodom z vonku do budovy, aby sa vyhli interiéru nemocnice. Podtlaková jednotka je momentálne v takzvanom spiacom režime. VIAC ČÍTAJTE TU: Slovensko sa vie postarať o štyroch pacientov

Interiér podtlakovej komory:

noviny.sk

Diagnostika eboly v ambulancii vylúčená

Praktickí lekári ale tvrdia, že na diagnostiku eboly priamo v ambulancii, sú prikrátki. "Diagnostiku eboly na ambulancii vylučujem. Tá sa nedá diagnostikovať, lebo my pacientovi nemôžeme zobrať ani tkanivo ani vzorky krvi či moču," tvrdí praktický lekár Valér Husarovič.

"Diagnostický rys by bol vtedy, keby tam bola preukázaný kontakt s človekom, ktorý tu ebolu naozaj mal. Čiže treba vždy hľadať tú diagnózu a nenechať sa uniesť strachom. Máme množstvo diagnóz," hovorí praktický lekár Peter Lipták.

Lekári vždy najskôr zisťujú, aká je pravdepodobnosť, že sa človek mohol nakaziť ebolou a teda, či bol v úzkom kontakte s nakazeným pacientom. "Aj keby to bol pacinet s ebolou, bežný kontakt žiadnu ebolu neprenesie. Musel by to byť kontakt s krvou, so slinou alebo pohlavný kontakt s ľuďmi s ebolou," dodáva Lipták.

Ak by mal ale lekár čo i len najmenšie podozrenie, že má v ambulancii pacienta s príznakmi eboly, v prvom rade musí ochrániť samého seba. "Okamžite musím použiť všetky ochranné prostriedky ako gumené rukavice, rúšku, okamžite musím volať infekčnú sanitku a okamžite celý priestor vydezinfikovať," opisuje bezpečnostné opatrenie Husarovič.

Vzorka poputuje do Nemecka

"Ak by pacient prejavoval príznaky eboly, bol by hospitalizovaný na klinike. Je zabezpečené diagnostikovanie vzorky, ktorá by bola zaslaná do Hamburgu," dodala Skalická.

Keďže praktický lekár je lekár prvého kontaktu, má v porovnaní s inými lekármi výhodu. "Je to väčšina našich pacientov. Vieme, aké majú spády, čo cestovali. Poznáme ich z minulosti, čiže vieme porovnať, že vyzerá inak choro," dodal Lipták.

Súvisiace články