Oblačno
17°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Obete eboly po smrti bozkávajú príbuzní
Zdielať na

Obete eboly po smrti bozkávajú príbuzní

MONROVIA / Niektoré z tímov, ktoré v Libérií zbierajú telá obetí eboly, prijímajú úplatky od príbuzných a vystavia falošné potvrdenie, že ich blízky zomrel z inej príčiny. Rodina si tak môže telo nechať a pochovať ho podľa miestnych tradícií. To ale zvyšuje riziko ďalšieho šírenia smrtiacej choroby. Informuje o tom aj spravodajský server The Wall Street Journal.

Pri epidémii eboly sú práve mŕtve telá jedným z hlavných zdrojov nákazy. Správa o uplácaní tímov zbierajúcich telá naznačuje, že miestna korupcia môže podkopávať medzinárodnú snahu o zastavenie epidémie.

Chorobu nechcú priznať

Libérijské pohreby tradične zahrňujú umývanie tela a jeho vystavenie na niekoľko dní, kedy sa schádzajú príbuzní a priatelia, ktorí zosnulého bozkávajú, aby sa s ním rozlúčili. Potom je mŕtvy pochovaný - často na blízkom rodinnom pohrebisku.

Okrem túžby pochovávať svojho blízkeho v súlade s tradíciami, hrá úlohu aj skutočnosť, že ebola so sebou nesie aj spoločenskú stigmu a ľudia  nechcú priznať, že ich príbuzný zomrel práve na túto chorobu.

Falošný úmrtný list

Zdravotníci a humanitárni pracovníci potvrdzujú, že sa k nim doniesli správy o tajných pohreboch miestnych obyvateľov. Nové hroby sa v hlavnom meste Monrovia objavujú noc čo noc.

Terénny sociálny pracovník Vincent Chounse uviedol, že na predmestí Bardnersville na okraji Monrovie bol svedkom dohovorov predaja falošného úmrtného listu najmenej štyrikrát. Informuje o tom aj denník The Wall Street Journal.

Berú 40 až 50 dolárov

"Rodina prehlásila, že mŕtvy nezomrel na ebolu. Zberači mŕtvol s nimi potom odišli nabok a povedali, že im môžu predať potvrdenie ministerstva zdravotníctva, že to nebola ebola. Niekedy chcú 40 dolárov, inokedy 50," dodal.

Vláda vydala dekrét, podľa ktorého by každý, kto zomrie na ebolu, mal byť spopolnený. Ide o opatrenie proti ďalšiemu šíreniu choroby. Množstvo miestnych komunít navyše odmieta pochovávať telá obetí eboly, aj keby sa pohreb konal s dodržaním všetkých potrebných procedúr proti prenosu choroby.

Spaľujú 60 tiel denne

"Krematórium v Monrovii spaľuje asi 60 tiel denne," uviedla Agnes Van der Velde, ktorá riadi tímy zberačov tiel v rámci organizácie Lekári bez hraníc (MSF). Podľa jej slov informovanosť o nebezpečí prenosu víru eboly stúpa, aj napriek tomu veľa rodín nechce úmrtie na ebolu nahlásiť, aby mohla zosnulého pochovať po svojom.

"Snažíme sa postupovať s maximálnym rešpektom. Ale nakoniec to beztak končí tým, že im vezmeme ich zosnulého, uzatvoríme ho do plastového vedra a odvezieme preč,"
dodala.

Prvým človekom, ktorý sa sa ebolou nenakazil v Afrike, je španielská zdravotná sestra, ktorá sa starala o chorého muža z Libérie. Ten zomrel. Viac si prečítajte TU.

Prvým človekom, u ktorého zistili ebolu v USA, bol Libérijčan Thomas Eric Duncan. Ten sa však nakazil v zahraničí. Pozrite si reportáž:

Vakcína proti ebole

Dve ruské výskumné pracoviská vyvinuli vakcínu proti vírusu eboly a riešia ich nasadenie v liečebnej praxi. Ruskej agentúre TASS to v pondelok povedal šéf parlamentného výboru pre vedu a výskum Valerij Čerešnev. "Vakcína bola vyvinutá, už existuje. Samostatnou otázkou je jej nasadenie," dodal ruskej agentúre akademik Čerešnev.

Na lieku proti nebezpečnému ochoreniu pracuje niekoľko západných farmaceutických firiem, ktorých vakcíny sú vo fáze testovania. Spoločnosti GlaxoSmithKline a NewLink oznámili, že posilňujú výrobné kapacity, aby v prvej polovici roku 2015 dokázali razantne zvýšiť produkciu svojích experimentálnych vakcín proti ebole.

Vedecké zariadenie Zagorsk-6

Jedným z liekov, ktoré teraz najviac vzbudzuje nádej, je ZMapp, po podaní ktorého sa už niekoľko ľudí z ochorenia zotavilo.

Ruské vakcíny sa podľa Čerešneva zrodili v novosibirskom Štátnom výskumnom ústave virológie a biotechnológie a vo vojenskom vedeckom zariadení s krycím názvom Zagorsk-6, ktoré je umiestnené v obci Sergijev Posad pri Moskve.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy