Jasno
25°
Bratislava
Lea
29.4.2024
USA hlási druhý prípad eboly
Zdielať na
Zahraničie

USA hlási druhý prípad eboly

DALLAS / Ošetrovateľka z nemocnice v americkom Dallase, ktorá sa staral o chorého muža z Libérie, mala pozitívny prvý test na ebolu. Pokiaľ sa prítomnosť vírusu v jej tele potvrdí ďalším testom, pôjde o prvý prípad nakazenia priamo na území USA.

"Vieme, že by sa druhý prípad mohol stať realitou a na túto možnosť sa pripravujeme," vyhlásil David Leakey z texaského úradu štátnych zdravotných služieb. Pacientka musí teraz podstúpiť druhý test, ktorý nákazu potvrdí, alebo vyvráti.

Prvým človekom, u ktorého ebolu v USA zistili, bol Libérijčan Thomas Eric Duncan. Ten sa však nakazil v zahraničí. Pozrite si reportáž:

Presbytariánska nemocnica v Dallase ho hospitalizovala minulú nedeľu, šesť dní po tom, ako sa vrátil zo západnej Afriky.

Lekári ho však po prvom teste poslali domov, kde prišiel do kontaktu s množstvom ľudí. Asi päťdesiat ľudí tak nemocnica denne monitoruje, rovnako i tých, ktorí sa o neho starali. Libérijčan zomrel v stredu.

sita

Americké letiská už robia opatrenia, aby zabránili šíreniu nákazy na svojom území. zdravotné prehliadky na piatich veľkých amerických letiskách zahŕňajú meranie telesnej teploty a týkajú sa ľudí prilietajúcich z troch najviac zasiahnutých krajín Západnej Afriky. 

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy