Skoro jasno
26°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Američanov straší ebola, kontrolujú ľudí na letiskách
Zdielať na
Zahraničie

Američanov straší ebola, kontrolujú ľudí na letiskách

NEW YORK / Kennedyho letisko v New Yorku začalo so zdravotnými kontrolami pasažierov. Dôvodom je strach z epidémie eboly. Prehliadky zahŕňajú meranie telesnej teploty a týkajú sa ľudí prilietajúcich z troch najviac zasiahnutých krajín Západnej Afriky.

Pasažieri prilietajúci od soboty z Guiney, Sierra Leone a Libérie budú na newyorskom letisku Johna Fitzeralda Kennedyho merať teplotu a musia sa pripraviť na otázky o svojich aktivitách v Afrike.

Týmto chcú imigrační agenti zisťovať ich prípadnú zdravotnú rizikovosť. Pokiaľ sa u niektorého z cestujúcich objaví zvýšená teplota či z dotazníku vyplynie, že mohol prísť do kontaktu s ebolou, dostane sa do rúk zdravotníkov zo Strediska pre kontrolu chorôb a prevenciu, ktorí rozhodnú o prípadnom umiestnení do niektorej z nemocníc. 

SITA

Budúci týždeň zavedú rovnaké opatrenia aj letiská v Atlante, Chicagu, Washingtone a Newarku. Týchto päť terminálov podľa amerických úradov odbavuje 94 percent letov, ktoré do USA mieria z rizikových západoafrických krajín. Denne z nich do Spojených štátov priletí 160 ľudí.

USA má prvú obeť

Prvou obeťou eboly na území USA, ktorá v Afrike tento rok zabila už viac ako štyritisíc ľudí, sa v stredu stal Libérijčan, ktorý pred dvomi týždňami priletel z rodnej krajiny.

Ebola straší aj Česku. Muž s jej príznakmi sa podrobil vyšetreniam. Pozrite si reportáž:

Keďže ho nemocnica po prvom vyšetrení pustila domov, monitorujú momentálne zdravotný stav takmer päťdesiatky ľudí, ktorými prišiel nakazený muž do styku. Žiadny ďalší prípad nákazy sa doteraz nepotvrdil.

Viac ako dvadsať kongresmanov sa obrátilo na ministerstvo zahraničných vecí s požiadavkou zakázať do USA prílety z troch najrizikovejších krajín. Biely dom však oznámil, že podobné opatrenia nechystá.

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy