Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Masakre na Ukrajine, napriek prímeriu sú ďalší mŕtvi
Zdielať na

Masakre na Ukrajine, napriek prímeriu sú ďalší mŕtvi

KYJEV / Za posledných dvadsaťštyri hodín padlo päť ukrajinských vojakov a ďalších dvadsaťosem utrpelo zranenia v potyčkách s proruskými separatistami. Celkovo od vypuknutia bojov zahynulo takmer tisíc ukrajinských vojakov, uviedol vojenský prokurátor Anatolij Matios.

Sedem zabitých civilistov naopak ohlásili úrady v hlavných povstaleckých baštách, v Donecku a Luhansku. Delostreľba neutícha ani v utorok. Povstalci sa stále snažia vypudiť ukrajinských vojakov z doneckého letiska.

O dodržiavaní prímeria, na ktorom sa obe strany dohodli začiatkom septembra v Minsku, rokuje ukrajinské vedenie s Kremľom, uviedol hovorca ukrajinskej bezpečnostnej rady Andrij Lysenko.

"Rozhodnutie o zrušení pokoja zbraní je v kompetencii najvyššieho vedenia štátu. Nie je to tak, že by sme sa len prizerali, ako po nás strieľajú. Vedú sa rokovania na najvyššej úrovni, a to i s krajinou, ktorá teroristom dodáva bojovú techniku," povedal Lysenko.

SITA

Ukrajinská strana sa podľa neho snaží Rusov presvedčiť, aby i druhá strana dodržiavala prímerie. Viac podrobností neuviedol.

Rusi to popierajú

Na druhej strane, Moskva stále popiera, že by sa angažovala v ukrajinskej kríze.

Od apríla, kedy na východe Ukrajiny vypuklo proruské povstanie, zahynulo deväťstopäťdesiattri ukrajinských vojakov, ďalších tritisícšesťstopäťdesiatsedem utrpelo zranenia, uviedol prokurátor Matios.

SITA

Konflikt na východe Ukrajiny si podľa OSN vyžiadal viac ako tritisícšesťsto mŕtvych a takmer osemtisícpäťsto zranených. Takmer štyristotisíc ľudí utieklo z oblastí bojov do iných miest Ukrajiny a takmer polmilióna do zahraničia.

Pred mesiacom dohodnuté prímerie sa pritom stále porušuje.

Bombardovanie letiska v Donecku:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy