Jasno
11°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
EÚ pritvrdí sankcie, Moskva bude patrične reagovať
Zdielať na

EÚ pritvrdí sankcie, Moskva bude patrične reagovať

BRUSEL/MOSKVA / Európska únia spustí už v piatok prísnejšie protiruské sankcie pre ukrajinskú krízu. Dohodli sa na tom veľvyslanci krajín Únie a ich neoficiálne informácie vo vyhlásení potvrdil predseda Európskej rady Herman Van Rompuy. Podľa neho má Európska komisia a diplomatická služba rovnako začať s prípravou návrhu možného zníženia či zrušenia sankcií. Rusko prijme porovnateľné protiopatrenia v reakcii na zavedenie ďalších sankcií zo Západu.

Európska únia podľa Van Rompuya vždy zdôrazňovala, že protiruské sankcie sú vratné a majú širokú škálu možných úprav.Prvý balík hospodárskych sankcií prijali členské štáty už v lete, na druhom sa zhodli veľvyslanci minulý piatok. Definitívne schválenie prišlo v pondelok, vyhlásenie je na pláne v piatok. 

van Rompuy v stredu pripomenul, že nové sankcie ďalej obmedzia ruský prístup na európske kapitálové trhy. Európske spoločnosti ani jednotlivci nebudú môcť požičiavať piatim veľkým ruským štátnym bankám.

Zakázané budú pôžičky trom veľkým zbrojným a trom energetickým spoločnostiam s majoritnou účasťou štátu. Malo by ísť o firmy Rosnefť, Transnefť a Gazprom Nefť. Nebude sa dať obchodovať ani s ich finančnými produktami, ani im poskytovať služby.

Rozšírený bude i zákaz dodávok techniky potrebnej na ťažbu energetických surovín napríklad v Arktíde či na šírom mori. Zákaz sa bude týkať tiež služieb spojených s podobnými činnosťami. Zákaz exportu tovaru využiteľného pre zbrojné i civilné účely rozšíria o deväť konkrétnych firiem, ktoré tovar z Európskej únie nesmú získať.

Na zoznam osôb, ktorým Únia zmrazila majetok a zakazuje vstup, pribudne ďalších dvadsaťštyri mien. Týkajú sa osôb, ktoré sa podieľali na činnosti proti ukrajinskej územnej celistvosti, vrátane ľudí z nového separatistického vedenia, krymskej vlády, ruských činiteľov a "oligarchov".

Fakticky spustenie nových obmedzení odložili o "niekoľko dní" s ohľadom na prímerie panujúce na východe Ukrajiny.

V Bruseli rozhodovali o protiruských sankciách, pozrite si video:

Kremeľ zareaguje

Rusko prijme porovnateľné protiopatrenia v reakcii na zavedenie ďalších sankcií zo strany Európskej únie.

"Ruské úrady dali na všetkých úrovniach jasne najavo, že podniknú príslušné kroky a naša reakcia bude zodpovedať opatreniam Európskej únie," povedal hovorca ministerstva Alexander Lukaševič.

Opatrenia môžu zahŕňať obmedzenia na dovoz ojazdených automobilov ako aj obmedzenia na import ďalšieho spotrebného tovaru.

"Opatrenia sa budú týkať dovozu automobilov, najmä ojazdených, a ďalšieho tovaru ľahkého priemyslu," povedal a vyjadril nádej, že Moskva nebude musieť tieto protiopatrenia zaviesť.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy