Polojasno
14°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Rusi sa podľa Porošenka čiastočne stiahli z Ukrajiny
Zdielať na

Rusi sa podľa Porošenka čiastočne stiahli z Ukrajiny

Zdroj: SITA

KYJEV / Rusko stiahlo z Ukrajiny asi 70 percent svojich vojakov, a to posilňuje nádej na mierové urovnanie. Povedal to ukrajinský prezident Petro Porošenko s odvolaním sa na údaje rozviedky.

"Posledné informácie od nášho hlavného vedenia rozviedky znie, že 70 percent vojsk Ruskej federácie sa stiahlo cez hranice. Dáva to ďalšiu nádej na to, že mierové iniciatívy majú dobré vyhliadky," povedal Porošenko podľa agentúry Interfax-Ukrajina na stredajšom stretnutí vlády.

Nejde to hladko

NATO skôr odhadovalo, že na Ukrajine po boku proruských separatistov pôsobí viac než tisícka ruských vojakov, sami povstalci hovorili o troch až štyroch tisícoch "dobrovoľníkov". Rusko vyslanie ruských vojakov na Ukrajinu popiera, rovnako ako vyzbrojovanie rebelov.

Kremeľ v utorok vyjadril uspokojenie nad doterajším priebehom prímeria na východnej Ukrajine. "Celkovo vyjadrujeme z našej aj z ukrajinskej strany spokojnosť, ako sa dodržuje prímerie," povedal poradca ruského prezidenta Jurij Ušakov s odvolaním sa na utorkový telefonický rozhovor medzi oboma hlavami štátov. "Obe strany chápu, že je to zložitý proces, a nie všetko ide stopercentne hladko," dodal v narážke na občasné prestrelky.

Nesmie zvlhnúť prach

Preskupovanie ukrajinských vládnych jednotiek na východe krajiny podľa ukrajinského prezidenta nie je prípravou na útok a ofenzívu, ale snahou o posilnenie obrany ukrajinského územia.

"Chceme mier. Ale ak chceš mier, nesmie ti zvlhnúť strelný prach," citovala Porošenkove slová ruská agentúra ITAR-TASS.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy