Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Kanaďania obvinili Rusov z provokácie
Zdielať na

Kanaďania obvinili Rusov z provokácie

OTTAWA / Kanadská vláda ostro skritizovala nedeľňajší incident v oblasti Čierneho mora. Tri ruské lietadlá tu podľa Kanaďanov provokovali ich bojovú loď, ktorá sa zúčastňuje na misii NATO v regióne. Ruské ministerstvo všetko poprelo, ich stroje sa údajne k fregate Toronto ani nepriblížili.

Kanadský rezort obrany síce priznal, že ruské stroje, vrátane dvoch stíhačiek SU-24, nepredstavovali pre loď žiadne riziko, počínali si však zbytočne provokatívne. Tým podľa Ottawy zvyšovali riziko eskalácie napätia v regióne, kde od piatku platí krehké prímerie.

Hovorca ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov incident poprel. "Trasa letov ruského vojenského letectva viedla cez oblasť, kde sa nachádzala kanadská vojenská loď Toronto. Lietadlá sa však k cudzej lodi nepriblížili," povedal.

"Všetky lety ruského vojenského letectva sa konali aj konajú v súlade s medzinárodnými pravidlami využitia vzdušného priestoru nad neutrálnymi vodami," dodal.

Virtuálna vojna

Len nedávno došlo medzi Kanaďanmi a Rusmi k virtuálnej slovnej prestrelke na sociálnej sieti Twitter. Kanaďania reagovali na video ruských výsadkárov, ktorých Ukrajinci zadržali na svojom území. Rusi svojich mužov ospravedlnili s tvrdením, že len počas výcviku zablúdili.

Kanaďania však tomu neuverili a zverejnili mapku, ktorou celý incident s ruskými vojakmi na Ukrajine ironicky okomentovali. "Geografia môže byť občas ťažká. Tu je návod pre ruské jednotky, ktoré sa stratia a omylom vstúpia na Ukrajinu", pripísali k mapke.

Ruská odpoveď na seba nenechala dlho čakať a Moskva prišla s vlastnou mapou. Pri nej stálo: "Pomáhame našim kanadským kolegom zorientovať sa v súčasnej geografii Európy". Obe mapy nájdete v reportáži: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy