Oblačno
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Poprava alebo zúfalé zastrašovanie? Nad smrťou novinára visia otázniky
Zdielať na

Poprava alebo zúfalé zastrašovanie? Nad smrťou novinára visia otázniky

RAQQA / Video z vraždy amerického novinára, ktorého zajali džihádisti, je podľa odborníkov podvodom. Šokujúce zábery z popravy Jamesa Foleyho odvysielali minulý týždeň a experti ich považujú za propagandistický ťah Islamského štátu. Správu priniesol britský The Daily Mail.

Špecialisti, ktorí analyzovali videoklip, veria, že ide o podvod. Skutočná poprava podľa expertov sa nikdy neuskutočnila. Islamisti sa na internete chválili popravou amerického novinára.

Správy prichádzajú v čase, keď sa objavila teória, že novinár James Foley bol zabitý pre rokom. Hovorkyňa sýrskeho prezidenta Bašára al-Asada povedala, že OSN mala informácie o smrti fotoreportéra rok dozadu, píše The Daily Mail.

Rodina verila, že je nažive

"James Foley bol prvýkrát zatknutý Slobodnou sýrskou armádou a následne predaný do ISIS. Môžete si to skontrolovať s informáciami OSN," tvrdí hovorkyňa.

Francúzky rukojemník Nicolas Henin, ktorého teroristická skupina zajala v júni v roku 2013, povedal, že strávil sedem mesiacov s Foleym. Jeho rodina prijímala emaily do decembra a bola presvedčená, že ich syn je stále nažive. Rodina zverejnila posledný list Jamesa Foleyho zo zajatia.

Tvrdenie, že Foleyho zabili pred rokom, je ale v rozpore s komunikáciou novinára s rodinou.

Oblečenie bez krvi

Súdny znalec poverený britským Daily Mail študoval video a potvrdil, že nevidel žiadne známky krvi alebo zranenia od sečných zbraní.

Objavili sa špekulácie, že anglicky hovoriaci údajný vrah bol použitý na účely propagandy a nemusí byť skutočným katom novinára.

"Aj napriek tomu, že rez prechádza cez priedušnicu a nie hlavné tepny, ak by bola táto scéna skutočná, dali by sa očakávať známky krviprelievania. Na oblečení ale nič také nie je vidieť," dodal.

Zúfalý pokus zastrašovania?

Podľa experta obeť na videu je buď neuveriteľne odhodlaná a má nervy zo železa, alebo jej niekto povedal, že ide iba o propagandu a nič sa jej nestane. "Nepočuli sme žiadne výkriky strachu alebo bolesti," povedal.

Sýrsky expert Afzal Ashraf si myslí, že práve táto analýza je správna. "Títo chlapci poznajú všetky triky. Ide o zúfalý pokus zastrašovania, pretože Islamský štát je pod obrovským tlakom," dodal.

Britský veľvyslanec naopak tvrdí, že Británia je blízko k tomu, aby identifikovala podozrivého.

Ani nestratia, ani nezískajú

Tento odkaz je podľa neho veľmi jasný - ak neprestanete, zabijeme ďalších rukojemníkov.

Islamský štát si je vedomý, že USA udrú silnejšie a budú reagovať na ďalšie násilie. "Urobili to kvôli tomu, že nemajú čo stratiť, ale neuvedomujú si, že nemajú ani čo získať," domnieva sa expert.

Pozrite si časť videa údajnej popravy amerického novinára. Nesie názov Odkaz Amerike:

UPOZORNENIE: Obsah videa nie je vhodný pre maloletých a mladistvých čitateľov a citlivé povahy

Súvisiace články

Najčítanejšie správy