Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Bývalý raper je podozrivý z vraždy amerického novinára
Zdielať na

Bývalý raper je podozrivý z vraždy amerického novinára

LONDÝN / Britský mladík, ktorý ma za sebou krátku kariéru rapera a ktorý sa pripojil v Sýrii k radikálnej organizácii Islamský štát, zrejme figuruje medzi džihádistami podozrivými z brutálnej vraždy amerického novinára Jamesa Foleyho. Informuje o tom britský denník The Independent.

Dvadsaťštyriročný Abdel-Majed Abdel Bary v hudobnom svete vystupoval pod pseudonymom L Jinny alebo Lyricist Jinn. Skladby totho Londýnčana v roku 2012 hrala rozhlasová stanica BBC.

Do širšieho povedomia verejnosti sa ale dostal až tento rok, kedy na svojom twitterovom účte zverejnil fotografiu s odseknutou hlavou v ruke s komentárom "poflakujem sa s mojim krajanom alebo s tým, čo z neho ostalo."

Pomsta za otca?

Bary mal odísť do Sýrie minulý rok. V Londýne žil so svojou matkou a piatimi súrodencami. Jeho otca, utečenca z Egypta, Británia v roku 2012 vydala Spojeným štátom kvôli jeho údajnému podielu na atentátoch na americké ambasády vo východnej Afrike v roku 1998.

V poslednom klipe, ktorý sa na portáli YouTube objavil tento rok v marci, bary rapuje o tom, že túži po hrdosti, akú mal jeho otec a že v deň, kedy jeho otca odviedli, "by zabil jedného alebo dvoch policajtov."

Kde v Sýrii sa Bary teraz nachádza, nie je jasné. Jeho účet na Twitteri už nie je aktívny. Jeden odborník na zvukovú identifikáciu po porovnaní videa, na ktorom islamista podrezáva amerického novinára Floeyho, a Baryho skladieb, že hlasy sú si veľmi podobné.

Podľa oficiálnych informácií sa vraha novinára nepodarilo zatiaľ vypátrať. Hovorí ale angličtinou typickou pre Londýn alebo južné Anglicko.

List rodičom novinára

Podľa portálu Business Insider Foleyho rodičia dostali 12. augusta od väzniteľov syna e-mail, že Spojené štát zaplatia vysokú cenu za bombardovanie pozícií IS v Iraku "Najskôr pôjde o krv amerického Jamesa Foleyho. Bude popravený a bude to priamy následok vašich hriechov páchaných na nás," napísali ozbrojenci.

Bojovníci radikálnej organizácie Islamský štát (IS) zverejnili video s popravou amerického novinára Jamesa Foleyho. Ten bol takmer pred dvomi rokmi v Sýrii unesený, odvtedy bol nezvestný. Pozrite si priložené video:

UPOZORNENIE: Obsah videa nie je vhodný pre maloletých a mladistvých čitateľov a citlivé povahy

Súvisiace články

Najčítanejšie správy