Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Posledný list Jamesa Foleyho zo zajatia, rodina ho zverejnila
Zdielať na

Posledný list Jamesa Foleyho zo zajatia, rodina ho zverejnila

WASHINGTON / Rodičia amerického novinára Jamesa Foleyho "popraveného" islamistami v Sýrii zverejnili posledný list, ktorý ich syn napísal v zajatí. Američan v ňom popisuje, ako vyzerá jeho väzenie a spomína na členov svojej rodiny.

"Modlím sa, aby som mohol prísť domov na tvoju svadbu," prihovára sa svojej sestre Katie.

List mu jeho väznitelia nedovolili poslať, tak sa jeho text naučil naspamäť iný  rukojemníkov, dánsky fotoreportér Daniel Rye Ottosen.

Ten strávil v zajatí po boku Foleyho trinásť mesiacov. Keď ho v júni prepustili, jeden z jeho prvých telefonátov smeroval Jamesovej matke Diane, ktorej list nadiktoval.

"Viem, že na mňa myslíte a modlíte sa za mňa. Som za to veľmi vďačný," hovorí James v úvode listu. "Modlím sa za vás, aby ste zostali silní a verili," dodáva.

Dlhé debaty

Popisuje, že ho väznia v jednej cele spolu s ďalšími sedemnástimi ľuďmi. So svojimi spoluväzňami vraj vedú dlhé debaty o filmoch, športe a ďalších témach.

Hrávali dámu, šachy a niekoľko ďalších hier. Používali na to rôzne úlomky, ktoré našli v cele.

"Opakujeme si rôzne príbehy a smejeme sa, aby sme zmiernili napätie," hovorí v liste americký novinár.

Foley priznal, že v zajatí mal slabé i silné dni. "Sme vďační za každého, koho prepustia, ale samozrejme túžime i po našej vlastnej slobode. Snažíme sa navzájom si dodávať silu a odvahu," opisuje Američan.

V jeho posledných dňoch im dávali lepšie jedlo ako predtým. Dávali im dokonca čaj a občas aj kávu. "Pribral som skoro všetko, čo som minulý rok schudol," písal v liste.

Hrdý na rodinu

V závere spomínal novinár na svojich súrodencov. Písal, aký je na nich hrdý. "Katie, som na teba tak pyšný. Si tá najsilnejšia a najlepšia z nás! Myslím na teba, ako musíš tvrdo pracovať, pomáhať ľuďom ako zdravotná sestra. Som tak rád, že sme si písali tesne predtým, ako ma uniesli. Modlím sa, aby som mohol byť doma na tvoju svadbu... Teraz hovorím ako babička!," hovoril Foley.

"Babička, prosím, ber svoje lieky, choď na prechádzku a neprestávaj tancovať. Keď sa vrátim domov, vezmem ťa von na margaritu. Zostaň silná, pretože ťa budem potrebovať, aby som získal späť svoj život," uzatvára Foley.

Videozáznam s popravou Foleyho zverejnili minulý týždeň v utorok islamisti z hnutia Islamský štát. Vraždu, ktorú západní politici na čele s americkým prezidentom Barackom Obamom ostro odsúdili, údajne spáchal londýnsky rapper "Jihadi John".

Pozrite si časť videa údajnej popravy amerického novinára: 

UPOZORNENIE: Obsah videa nie je vhodný pre maloletých a mladistvých čitateľov a citlivé povahy

Súvisiace články

Najčítanejšie správy