Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Ukrajina oficiálne prijala humanitárnu pomoc, konvoj poputuje do Luhanska
Zdielať na

Ukrajina oficiálne prijala humanitárnu pomoc, konvoj poputuje do Luhanska

KYJEV / Prvá skupina ruských kamiónov s humanitárnym nákladom sa presunula k rusko-ukrajinskému hraničnému priechodu. Vozidlá zrejme prevzali pracovníci Červeného kríža po tom, čo posádky absolvovali colné odbavenie. V priebehu dňa sa má k hraniciam presunúť šestnásť ruských kamiónov. Hranice ale neprekročia, pokým Červený kríž od bojujúcich strán nedostane bezpečnostné záruky.

Kyjev v noci zo soboty na nedeľu oficiálne potvrdil dohodu o prevoze ruskej humanitárnej pomoci na Ukrajinu cez pohraničný priechod Doneck-Izvaryne. Oznámila to ukrajinská vláda.

Príjemcom pomoci s celkovou váhou 1856 ton je formálne Medzinárodný výbor Červeného kríža. Príslušný protokol potvrdil jeho zástupca v Rusku Pascal Cuttat.

Z ukrajinskej strany dokument podpísala ministerka sociálnych vecí Ljudmyla Denisovová, ktorá týmto aktom uznala ruský náklad za humanitárnu pomoc.

Do sobotňajšieho večera ukrajinské úrady tento krok odmietali urobiť. Dôvodom bolo, že ruské strany ani Medzinárodný výbor Červeného kríža neobdržali príslušné dokumenty, Konvoj má zelenú, Kyjev a Moskva sa dohodli.

"Príjemcom humanitárneho nákladu je misia Medzinárodného výboru Červeného kríža. Náklad zástupcovia prevezú na Ukrajinu cez pohraničný priechod Doneck," stojí v dokumente.

SITA

Doneck je malá ruská pohraničná obec, na druhej strane hranice leží ukrajinský priechod Izvaryne, ktorý je pod kontrolou východoukrajinských vzbúrencov, píše britský BBC.

Červený kríž žiada bezpečnosť

Podľa ukrajinskej tlače podpisom predávajúceho protokolu a colným odbavením problémy ale nekončia.

Medzinárodný výbor Červeného kríža ako podmienku prevzatia nákladu požaduje bezpečnostné záruky, ktoré by mal dostať od ukrajinskej armády a od povstalcov. Nič také ale zatiaľ zástupcovia Červeného kríža nedostali.

SITA


Do mesta Luhansk, ktoré má byť hlavným príjemcom pomoci, je to z priechodu Doneck-Izvaryne asi šesťdesiat kilometrov.

Cesta vedie z veľkej časti povstaleckým územím, až pred Luhanskom je prvý armádny kontrolný post v obci Novosvitlivka.

Samotné mesto, ktoré malo v mierových časoch takmer pol milióna obyvateľov, ovládajú vzbúrenci. Oddiely ukrajinskej armády operujú na predmestiach.

Konvoj sa pohol, pozrite si video:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy