Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Ukrajina sa dohodla s Ruskom na dodávke humanitárnej pomoci
Zdielať na

Ukrajina sa dohodla s Ruskom na dodávke humanitárnej pomoci

KYJEV/MOSKVA / Ukrajina dohodla s Ruskom podmienky distribúcie humanitárnej pomoci. V Kyjeve to oznámilo ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí. Všetok náklad bude rozdeľovať výhradne Červený kríž.

"S cieľom vylúčiť provokácie sme sa dohodli na technických záležitostiach, ktoré umožnia podriadiť akcie ruskej strany ukrajinským zákonom a medzinárodným dohodám," uviedlo ukrajinské ministerstvo.

Kontrolu urobia Ukrajinci

Colné odbavenie a kontrolu nákladu na hraniciach zaistí ukrajinská pohraničná služba. Rusko je podľa Kyjeva zodpovedné za bezpečný prejazd kolóny povstaleckým územím.

"Dohodli sme sa, že všetok humanitárny náklad, vrátane ruskej humanitárnej pomoci, bude na miesto dopravovať výhradne Červený kríž. Ten bude zaisťovať aj logistické kroky spojené so skladovaním a rozdeľovaním pomoci," znie písomná dohoda.

"Ruská federácia je zodpovedná za to, že sa teroristi kontrolujúci situáciu v niektorých častiach Luhanskej oblasti, nebudú uchyľovať k provokáciám proti personálu Medzinárodného výboru Červeného krížu," konštatovalo ukrajinské ministerstvo.

Konvoj stále stojí

Podľa agentúry Reuters už Ukrajinci pohraničnú kontrolu ruského nákladu začali. Konvoj ruských vozidiel parkuje asi osem kilometrov od ukrajinského hraničného prechodu Izvaryne. Posádky ruských transportérov strávili noc v provizórnom stanovom tábore.

Ruský konvoj v utorok zastavili, v stredu sa opäť pohol, pozrite si priloženú reportáž:

Podľa hovorcu pohraničnej služby Andrija Demčenka sa ukrajinskí pohraničníci dostavili na ruskú stranu hraníc a začali kontrolu nákladu. Do akcie, ktorá sa odohráva pri pohraničnom Donecku je zapojených šesťdesiat colníkov.

Ruské ministerstvo pre mimoriadne situácie, ktoré v noci z pondelka na utorok konvoj vypravilo, naložilo do kamiónov viac ako dvetisíc ton potravín, balenú vodu, lieky, zdravotnícky materiál či spacie vaky.

Kedy sa konvoj pohne, nikto nevie

Konvoj mal pôvodne vojsť na ukrajinské územie severnejšie, na jednom z prechodov v Charkovskej oblasti. Keď ale Kyjev trval na prekládke nákladu na ukrajinské vozidlá a nákladné autá Červeného kríža, ruská kolóna zmenila smer a zamierila na juh. Prejsť hranice chce na prechode Izvaryne, ktorý kontrolujú povstalci.

Kedy sa ruský konvoj na cestu do Luhanska vydá, nie je zatiaľ jasné. Použiť musí cestu spájajúcu Izvaryne a Luhansk, ktorú v minulých dňoch po ťažkých bojoch ovládli jednotky ukrajinskej armády.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy