Jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Ruský konvoj pokračuje v ceste, Kyjev vyslal vlastný
Zdielať na

Ruský konvoj pokračuje v ceste, Kyjev vyslal vlastný

VORONEŽ / Konvoj 262 nákladných vozidiel s ruskou humanitárnou pomocou sa dal do pohybu. Po dennej prestávke pokračuje v jazde do mesta Luhansk na východe Ukrajiny. Západ a Kyjev podozrievajú Rusko, že by pod zámienkou distribúcie pomoci mohlo na východ Ukrajiny dopraviť zásoby proruským rebelom, informovala britská BBC.

Ruské orgány v utorok večer zastavili konvoj. Nepodarilo sa im dosiahnuť dohodu s ukrajinskou stranou o tom, akým spôsobom a kde konvoj prekročí rusko-ukrajinské hranice.

Červený kríž požaduje kontrolu

Vyslaním kamiónov s humanitárnou pomocou smerom k priechodu v Luhanskej oblasti Rusko naznačilo, že nemá v úmysle dodržať predchádzajúcu predbežnú dohodu s Ukrajinou, píše BBC.

Konvoj mal prejsť na ukrajinskú stranu cez hraničný priechod v Charkovskej oblasti, ktorú ovláda ukrajinská armáda. Tam by ho mali skontrolovať predstavitelia Červeného kríža.

Obsah neznámy

Konvoj pôvodne 280 nákladných áut s 2000 tonami pomoci vyrazil z Moskovskej oblasti v utorok. K rusko-ukrajinskej hranici by mal doraziť vo štvrtok.

Kamióny majú byť naložené zásobami pre obyvateľov východnej Ukrajiny:

SITA

Pozrite si priloženú reportáž:

Niet návratu

Ruský prezident Vladimir Putin, premiér Dmitrij Medvedev a mnohí zo 450 členov dolnej komory parlamentu vo štvrtok navštívia čiernomorský polostrov Krym, ktorý Moskva v marci anektovala po vzbure obyvateľov ruskej národnosti proti prevzatiu moci na Ukrajine opozíciou.

SITA

O výjazdovom stretnutí, ktoré sa uskutoční bez ohľadu na sankcie zo strany Západu, informovali zdroje z Putinovej strany Jednotné Rusko i samotného Kremľa.

Návšteva bude politickým odkazom, že Krym je neoddeliteľnou súčasťou Ruska a že niet návratu i navzdory sankciám

Vyslali vlastnú pomoc

Ukrajinský konvoj pozostávajúci z 19 nákladných áut s humanitárnou pomocou pre obyvateľov východoukrajinských regiónov Luhansk a Doneck opustil vo štvrtok Kyjev.

Konvoj vozidiel smeruje do mesta Starobiľsk približne 100 km od mesta Luhansk, kde humanitárny náklad prevezmú pracovníci Medzinárodného výboru Červeného kríža a rozdelia ho medzi civilným obyvateľstvom regiónov, kde proruskí separatisti bojujú s ukrajinskou armádou.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy