Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Padol verdikt, vedúci islamisti dostali doživotie
Zdielať na

Padol verdikt, vedúci islamisti dostali doživotie

KÁHIRA / Egyptský súd v sobotu poslal na doživotie do väzenia vodcu Moslimského bratstva Muhammada Badího. Ten dostat doposiaľ dvakrát trest smrti. Spolu s ním dostalo rovnaký trest aj tridsaťšesť jeho stúpencov. Všetkých odsúdili za podnecovanie násilia po minuloročnom zvrhnutí islamistického prezidenta Muhammada Mursího.

Veľký muftí (najvyšší duchovný) potvrdil rozsudky aj nad ďalšími desiatimi osobami. Tie boli odsúdené v neprítomnosti už v júni. Najvyššia moslimská autorita štátu sa podľa egyptských zákonov musí vyjadriť vždy ku všetkým hrdelným trestom.

Štyridsaťosem osôb

Súd v sobotu rozhodol o osude štyridsiatich ôsmich obžalovaných. Tridsaťsedem z nich dostalo doživotie, jedna osoba dostala test tri roky. K ostatným sa zatiaľ nevyjadrili.

Doživotie okrem Badího dostali aj ďalší vysokí predstavitelia Moslimského bratstva. Prokuratúra ich obvinila aj zo zablokovania ciest počas protestov, z vandalizmu, narušovania verejného poriadku či nelegálneho držania zbraní.

SITA

Dvesto rozsudkov

Moslimské bratstvo vyhralo voľby po zvrhnutí niekdajšieho prezidenta Husního Mubáraka v roku 2011 a do minulého roku v Egypte vládlo. Po vojenskom puči, ktorý k moci vyniesol súčasného prezidenta Abdala Fattáha Sísího, bolo bratstvo zakázané. Označili ju za teroristickú organizáciu.

Muhammedovi Badímu a ďalším asi dvesto prívržencom Moslimského bratstva udelil v júni súd trest smrti. Dôvodom bola účasť na minuloročných protestoch, pri ktorých zomrel jeden policajt. V novodobej histórii Egypta ide pritom o najväčšie skupinové odsúdenie na trest smrti. Rozsudok skritizovali viaceré západné vlády i ľudsko-právne organizácie.

"Je šokujúce, že odsúdili také množstvo ľudí na smrť bez toho, aby im dali šancu brániť sa," rozhorčovala sa Sarah Leah Whitson, riaditeľka Human Watch Rights pre Blízky Východ, píše RT.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy