Skoro jasno
25°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Egypt má nového prezidenta, Sísí zložil prísahu
Zdielať na

Egypt má nového prezidenta, Sísí zložil prísahu

KÁHIRA / Nový egyptský prezident Abdal Fattáh Sísí v nedeľu zložil prísahu pred ústavným súdom. Bývalý šéf armády sa tak oficiálne ujal vlády nad osemdesiat miliónovou populáciou, ktorá je rozdelená medzi jeho priaznivcov a odporcov.

Päťdesiatdeväťročný polný maršál Abdal Fattáh Sísí prevzal úrad z rúk armádou dosadeného dočasného prezidenta Adlího Mansúra, ktorý ho doprevádzal počas ceremoniálu.

Sísí dorazil do súdneho paláca v štýle chrámu starovekého Egypta vo vrtuľníku. Namiesto uniformy mal na sebe civilný oblek. V minútovej prísahe sľúbil, že bude dodržiavať ústavu a chrániť záujmy ľudí.

Aktu prísahy predchádzala reč miestopredsedu súdu, ktorý vyhlásil, že minuloročné zvrhnutie islamistického prezidenta Muhammada Mursího nebol puč, ale len naplnilo vôľu Egypťanov.

SITA

Sísímu po prísahe Mansúr odovzdal vládu nad krajinou a vrátil sa na svoju predchádzajúcu pozíciu predsedu ústavného súdu.

V Káhire dohliadali na priebeh inaugurácie tisícky policajtov a vojakov, ktorí mali zabrániť prípadným protestom Sísího odporcov.

Prezidentov nástup do úradu v okolí paláca oslavovala asi stovka jeho priaznivcov.

Sísí je oficiálne prezidentom Egypta, pozrite si inauguráciu:

Lídri zo Západu neprišli

Politickí lídri západných krajín sa na inaugurácii nezúčastnili a nezúčastnia sa ani na večernej slávnosti spojenej s recepciou. Západ takto dáva najavo obavy z možného potlačovania slobôd v Egypte Sísího ľuďmi.

Európske krajiny na ceremoniále väčšinou zastupovali veľvyslanci. Spojené štáty vyslali do Egypta poradcu ministra zahraničných vecí Johna Kerryho.

SITA


Medzi hosťami boli bahrajnský kráľ, kuvajtský emír a členovia kráľovských rodín Saudskej Arábie a Spojených arabských emirátov.

Tieto krajiny sympatizujú so Sísím a niektoré z nich dokonca začali Egypt finančne podporovať. 

Medzi pozvanými naopak neboli zástupcovia Turecka, Tuniska a Kataru, keďže tieto krajiny boli proti zvrhnutiu Mursího.

Protest proti voľbám

Sísí po ročnej vláde demokraticky zvoleného Mursího a roku prezidenta Mansúra, nadväzuje na predchádzajúcu líniu vojenských hláv štátu Anvara Sadata a Husního Mubaraka.

V májových voľbách získal Sísí takmer 97 percent hlasov. Zhruba polovica Egypťanov však nevolila, mnohí z nich najmä pre spôsob, akým sa režim dostal k moci.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy